Na lestvici Euromonitorja so mesta z vsega sveta razvrstili po različnih merilih, kot so turizem, trajnost, gospodarska uspešnost ter zdravje in varnost.

Pariz je zelo priljubljena destinacija. Foto: Pixabay
Pariz je zelo priljubljena destinacija. Foto: Pixabay

Euromonitor uspeh evropskih mest pripisuje hitri urbanizaciji in široki uporabi tehnologije. "Popotniki zdaj želijo hitro medmrežje, prilagodljive možnosti rezervacij in prostore za delo na daljavo. Izboljšanje trajnosti, prometnih omrežij in družbenega vpliva so nekateri od ključnih ciljev, ki si jih danes zastavljajo mesta, da bi povečala konkurenčnost, izboljšala svojo turistično ponudbo in zagotovila brezhibno potovanje strank," so zapisali pri Euromonitorju.

Tokio se je prvič uvrstil med najboljših deset, kot so zapisali v poročilu, so k temu pripomogli izboljšana turistična infrastruktura, omilitve predpisov, povezanih s covidom-19, in oslabljen jen – ki mednarodnim obiskovalcem ponuja odlično vrednost za denar.

Med prvimi stotimi so štirje novinci, ki se lahko vsi pohvalijo z izboljšano turistično uspešnostjo v letošnjem letu: Washington na 48. mestu, Montreal na 68. mestu, Santiago na 88. mestu in Vilna na 92. mestu.

Nadežda Popova, višja menedžerka pri Euromonitor Internationalu, je v izjavi razpravljala o tem, kako se mesta spopadajo z izzivom čezmernega turizma. "Nekatere destinacije uvajajo omejitve, strmo obdavčitev ali zmanjšujejo hotelske zmogljivosti, da bi pomagale omejiti dotok turistov in ohraniti kulturno dediščino, medtem ko druge sprejemajo strategije razpršitve, ki spodbujajo alternativne ali neuveljavljene destinacije," je dejala.

Napovedala je, da bodo naraščajoči življenjski stroški, nihajoča inflacija in geopolitična nestanovitnost največje ovire, ko gre za rast turizma v letih 2024 in 2025. Potrošniki bodo iskali ponudbe potovanj z dobro vrednostjo za denar in številni se bodo odločili za počitnice, ki so malo bližje domu.

Najbolj priljubljene mestne destinacije v letu 2023:

1. Pariz, Francija
2. Dubaj, ZAE
3. Madrid, Španija
4. Tokio, Japonska
5. Amsterdam, Nizozemska
6. Berlin, Nemčija
7. Rim, Italija
8. New York, ZDA
9. Barcelona, Španija
10. London, Združeno kraljestvo
11. Singapur
12. München, Nemčija
13. Milano, Italija
14. Seul, Južna Koreja
15. Dublin, Irska
16. Osaka, Japonska
17. Hongkong
18. Dunaj, Avstrija
19. Los Angeles, ZDA
20. Lizbona, Portugalska