Idrijska Bela sodi med priljubljena naravna kopališča. Foto: BoBo
Idrijska Bela sodi med priljubljena naravna kopališča. Foto: BoBo

Nekdaj je bilo kopališče Lajšt, ki leži na sotočju Idrijce in Belce v krajinskem parku Zgornja Idrijca, priljubljeno zlasti med Idrijčani in prebivalci drugih bližnjih krajev, že pred leti pa so ga odkrili tudi obiskovalci iz drugih delov Slovenije. Zato se zlasti ob sončnih koncih tedna območje kopališča koplje v pločevini, prometno zelo obremenjena je tudi krajevna cesta po soteski Strug, ki z glavne ceste od Podroteje vodi do kopališča.

Občina Idrija se zaveda, da bo problematiko pravno-formalno mogoče ustrezno urediti le z upravljavskim načrtom celotnega območja krajinskega parka Zgornja Idrijca. Osnutek dokumenta naj bi bil izdelan do konca letošnjega leta, 28 let po ustanovitvi krajinskega parka. Če bo predlog potrdil občinski svet, pa nameravajo že z letošnjim julijem ob koncih tedna obiskovalcem z avtomobili zaračunavati parkirnino. S 3. julijem pa bo ob koncih tedna v Idrijsko Belo začel voziti brezplačni avtobus.

Kot je pojasnil idrijski župan Tomaž Vencelj, je predlagana parkirnina v višini tri evre na uro precej "neprijazna" do obiskovalcev, ki se bodo na kopališče vseeno pripeljali z avtomobilom, in hkrati močna spodbuda, da se odločijo za uporabo trajnostnih prevoznih sredstev oziroma avtobusa.

Iščejo novega najemnika lokala

Idrijska občina trenutno tudi rešuje problem obratovanja gostinskega objekta na kopališču. Tik pred začetkom sezone je pogodbo zaradi pomanjkanja kadra namreč odpovedal dosedanji najemnik lokala in zdaj z razpisom iščejo novega. V letošnjem proračunu je občina tudi zagotovila sredstva za gradnjo novega gostinskega objekta na Lajštu, a zaradi zamude pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta bo lahko letos izvedla le sanacijo obstoječega lesenega objekta.