Foto: Facebook/Društvo vinogradnikov Šempeter
Foto: Facebook/Društvo vinogradnikov Šempeter

Petrov sejem ob prazniku je stalnica, turistično društvo je znova pritegnilo okoli 30 stojničarjev z domačimi izdelki in pridelki, sejem so letos združili z jubilejnim praznikom vina in salam.
"Izpeljali smo trideseto ocenjevanje vina in dvaindvajseto ocenjevanje salam, bilo je 80 je vzorcev vina in 36 vzorcev salam. Postavili smo še kozolček s prešo iz leta 1904, ki je v zelo lepem stanju. Sejem smo popestrili že četrtič zapored z podpeko, tako da se trudimo, da ljudje radi pridejo k nam," je povedal predsednik društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter Blaž Černelč.

V aktivu kmetic Ajda so z razstavo zaznamovale 30 let delovanja, Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli pa je po obisku pobratene godbe Schloss Zeil v Nemčiji, kjer prijateljske stike gojijo že 26 let, v domači cerkvi ob farnem prazniku odpel mašo in pripravil koncert.

"Gre za noviteto Andreja Makorja, Missa concordialis, pisana za naš zbor, prvič smo jo izvajali v Rimu, drugič v Nemčiji in tretjič zdaj na našem letnem koncertu," je povedala predsednica zbora Darja Hohnjec.

Pevci so nekajkrat zapeli tudi na Petrovem sejmu, zaigrala je domača godba na pihala Orlica. V občini pod Svetimi gorami, pravi župan Franjo Debelak, nadaljuje večje projekte:
"Delamo hidravlične izboljšave, Bistrica je celo gradbišče. Drugi velik projekt, ki ga izvajamo, so štiri stanovanja, Bratuševa domačija se že obnavlja, pripravljamo na vse mogoče razpise." Prvi projekt naslednjih let sta nov vrtec in hkratna širitev telovadnice pri osnovni šoli.