Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Kot so poudarili na PZS-ju, organizirane ture predstavljajo učni proces za varnejše obiskovanje gorskega sveta. Nesreča v gorah se lahko pripeti vsakomur, med posredovanji gorskih reševalcev pa je zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih.

"Vodene ture so tudi postopno nabiranje izkušenj. Gre za učni proces, v katerem usposabljamo udeležence za samostojno gibanje v gorskem svetu. Na vodenih izletih, planinskih taborih, orientacijskih tekmovanjih, planinskih šolah in drugod udeležencem predajamo znanje za varnejše gibanje v gorah. Poleg tega gorski reševalci zaznavajo zelo malo reševanj na organiziranih planinskih aktivnostih, kar je lahko še dodatno povabilo planincem, da se včlanijo v društvo in izkušnje nabirajo pod vodstvom vodnikov PZS-ja," je poudaril generalni sekretar PZS-ja in inštruktor planinske vzgoje Damjan Omerzu.

Omerzu je ob tem poudaril, da je vodena planinska dejavnost tudi priložnost za enako misleče ljubitelje gorskega sveta, ki tukaj najdejo novo aktivno družbo pri ukvarjanju s svojo priljubljeno dejavnostjo.

Sorodna novica Za hojo v hribe je ključno postopno nabiranje izkušenj. "Nesreče so zmeraj bolj absurdne."

Prostovoljni vodniki PZS-ja letos praznujejo 65. obletnico usposabljanj pod okriljem PZS-ja in 20. obletnico delovanja vodniške komisije PZS. Ti ne skrbijo le za planinske izlete, ampak tudi za različne pohode, planinske tabore, v zadnjih letih pa tudi za turne smučarje in gorske kolesarje.

Priročnik za varnejše obiskovanje gora

Ob vodenju ture opravljajo pomembno delo tudi pri svetovanju o opremi, opozarjajo na nevarnosti na poti, a udeležencem tur predstavijo tudi okolico in zanimivosti, kot so rastlinstvo, živalstvo in kulturne znamenitosti na izletu.

"V primeru nesreče nudijo tudi osnovno prvo pomoč in poskrbijo, da ne zavlada panika. Zato vodniki nosijo veliko odgovornost, nagrada vsem vodnikom pa nam je uspešno zaključena tura in zadovoljni udeleženci," je poudaril načelnik vodniške komisije PZS Franc Gričar.

V letu 2021 je bilo na PZS-ju registriranih 1474 prostovoljnih vodnikov, v društvih pa so izvedli več kot šest tisoč planinskih aktivnosti.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Planincem pa naj bi pri varnejšem obisku gora pomagal tudi novi priročnik vodnika Jožeta Draba Osnove planinstva, ki je prav v teh dneh izšel pri Planinski založbi PZS. "Namenjen je vsem, ki želijo izvedeti čim več o gorah – tako mladim in družinam kot tudi odraslim, ki šele spoznavajo gorski svet, v pomoč je lahko tudi pedagoškim delavcem. Poznavanje osnov planinskih znanj je pogoj za varna doživetja v gorah," pravi Drab.

Priročnik vsebuje bogat nabor priporočil za varnejše obiskovanje gora, od izbire in pravilne uporabe opreme, priprave na turo, poznavanja nevarnosti, vremenoslovja, prve pomoči in orientacije do različnih tehnik gibanja v gorskem svetu. Poglavja o poznavanju domačih in tujih gorstev, rastlinstvu in živalstvu gora, varovanju gorske narave in zgodovini gorništva poskrbijo za širjenje obzorij. Ker je v gore najlepše in najvarneje hoditi v družbi, ne manjka predstavitev organiziranega planinstva pri nas in pomena družabnosti.