Na sevniški občini, ki je to priljubljeno posavsko planinsko točko leta 2014 prevzela od Planinskega društva Lisca in Planinske zveze Slovenije, so navedli, da jim je Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja za omenjeni trajnostni partnerski projekt predlani odobril 150.000 evrov podpore, za urejanje Tončkovega doma in njegove okolice pa so poiskali še druge denarne vire.

Tako je denimo namestitev skoraj 70.000 evrov vredne rastlinske čistilne naprave sofinanciral sklad Si.Voda, ki je pokril dobre štiri petine stroškov, občina pa je prenovo Tončkovega doma vključila tudi v projekt razvoja turistične ponudbe na Lisci.

Občina je letos prenovila kuhinjo Tončkovega doma in uredila tamkajšnji tematski prostor ter porušila dotrajane depandanse. Hkrati s prenovo je objavila javni poziv za oddajo ponudb za njegov najem, saj je prejšnji najemnik pogodbo odpovedal.

Krepitev privlačnosti Lisce

Sicer pa so bile infrastrukturne posodobitve, ki jih je občina izvedla zadnja leta, usmerjene v okrepitev privlačnosti Lisce "kot celostno oblikovane turistične ponudbe, vključujoč ustrezne komunikacijske povezave, do otrok in mladostnikov prijazne igralne in športne površine, urejene zunanje površine za počitek po vzponu na Lisco, gostinsko ponudbo in podobno", so dodali.

V okviru projekta trajnostnega razvoja Lisce so med drugim izobrazili vodnike za Jurkovo učno pot po Lisci, s sodelovanjem Komunale Sevnica so uredili stopnišči pod Tončkovim domom in prostor nekdanjega balinišča. Poskrbeli so za nove mize, klopi in panoramski daljnogled.

V času prenove doma je za prehrano pohodnikov in drugih obiskovalcev skrbela Kuhna na kolesih. Foto: Facebook/Tončkov dom na Lisci
V času prenove doma je za prehrano pohodnikov in drugih obiskovalcev skrbela Kuhna na kolesih. Foto: Facebook/Tončkov dom na Lisci

Lisca je sicer eden najvišjih vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo in s tem tudi ena izmed osrednjih točk razvoja turistične ponudbe v občini Sevnica. Osrčje in turistični utrip Lisce predstavlja tudi Tončkov dom, občina pa Lisco opredeljuje kot celostno povezano turistično območje, katerega razvoj bo tudi v prihodnje podpirala.

Tončkov dom so sicer danes odprli neuradno, njegovo uradno odprtje pa pripravili po sprostitvi protiepidemioloških ukrepov, je sporočil njegov novi najemnik.