Lepo vreme vabi v gore, a pristojni opozarjajo, da so številne poti močno poškodovane, zato odsvetujejo, da se podate po njih. Izberite raje poti v delih države, kjer ujma ni pustila tako hudih posledic. Foto: Radio Slovenija
Lepo vreme vabi v gore, a pristojni opozarjajo, da so številne poti močno poškodovane, zato odsvetujejo, da se podate po njih. Izberite raje poti v delih države, kjer ujma ni pustila tako hudih posledic. Foto: Radio Slovenija

Vsem, ki se odpravljajo v gore, na Planinski zvezi Slovenije svetujejo, naj se pred odhodom pozanimajo o obratovanju koč na svoji poti.

Do nadaljnjega oziroma do vzpostavitve normalnih razmer so po podatkih planinske zveze zaprte predvsem planinske koče v Zgornji Savinjski dolini, delu Koroške in nekaj posameznih koč na bolj kritičnih območjih.

Na Koroškem so zaprti Planinski dom Kumer, Dom na Peci, Koča na Pikovem in Koča na Grohotu, pod 2062 metrov visoko Veliko Raduho pa tudi Koča na Loki pod Raduho in Koča na Travniku.

Zaprta je tudi Mozirska koča na Golteh, bolj proti vzhodu pa še Grmovškov dom pod Veliko Kopo in Dom na Paškem Kozjaku.

V ujmi so bile močno poškodovane ceste, ki vodijo do številnih planinskih izhodišč nad Kamnikom. Voda je na več delih odnesla dele vozišča, sprožili so se številni plazovi. Vse planinske poti nad dolino Kamniške Bistrice so tako zaprte. Začasno je zato vrata zaprl Dom v Kamniški Bistrici, nad njim pa tudi Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu.

Dostop do Logarske doline je otežen

Zaradi posledic poplav je dostop do Logarske doline otežen, tam so zaprti Dom planincev v Logarski dolini, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico in Frischaufov dom na Okrešlju. V Kamniško-Savinjskih Alpah sta zaprta tudi Planinski dom Čemšenik in zaradi obnove Kranjska koča na Ledinah.

Cesti v dolini Kot in Krma sta zaprti že od julijskih neurij, zaradi katerih je prišlo do številnih vetrolomov in podrtih dreves. Kovinarska koča v Krmi je zato začasno zaprta.

V Julijskih Alpah so zaprti tudi Dom Petra Skalarja na Kaninu, Koča pri izviru Soče, Bivak pod Luknjo, Planinska koča Merjasec na Voglu in Dom dr. Klementa Juga v Lepeni. Zaradi prenove za zdaj ostaja zaprt Mihelčičev dom na Govejku.

Planinske koče po večjem delu Slovenije so sicer normalno odprte in delujejo po urniku, pravijo na Planinski zvezi Slovenije. Pohodnike opominjajo, naj pri izbiri cilja za planinsko turo ne pozabijo na nasvete varnega obiskovanja gora.