Vojkovo kočo so podrli do kletnih prostorov. Foto: MMC RTV SLO
Vojkovo kočo so podrli do kletnih prostorov. Foto: MMC RTV SLO

Priljubljeno točko planincev iz vse države sta vztrajno načenjala zob časa in surovi vremenski pogoji, zato je bila po 73 letih potrebna korenite obnove. "Odprtje te koče je bilo leta 1949, se pravi takoj po vojni. Leta 2017 smo obnovili vse, kar je bilo v spodnjem delu, za vse, kar je zgoraj, pa smo vedeli, da je v zelo slabem stanju," je dejala Neva Šemrov, predsednica Planinskega društva Postojna. Planinsko društvo Postojna si je zagotovilo nepovratna sredstva, a morajo še vedno veliko denarja zagotoviti iz lastnega žepa.

Obnova Vojkove koče na Nanosu

Obnova naj bi se predvidoma končala novembra

Lani so se namreč prijavili na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter bili izbrani, naložba se je ustavila pri 400.000 evrih. "Že nekaj let varčujemo, tudi delali smo zato, da imamo nekaj denarja, razpis nam omogoča 280 tisočakov za energetsko sanacijo, za preostali del pa bomo morali vzeti posojilo," je dodala Šemrov.

Sprejemajo tudi sponzorstva in donacije, tako denarne kot materialne. Cene gradbenega materiala so se namreč od razpisa pa do začetka gradbenih del bistveno spremenile. Obnova naj bi se končala novembra, najpomembnejše pa je, da koča dobi streho in okna še pred zimo.