Le malo po tem, ko je jen zdrsnil na najnižjo raven v zadnjih 24 letih, je premier Fumio Kišida v nagovoru na newyorški borzi napovedal, kar so turistični delavci v državi pričakovali že nekaj časa: Japonska bo prihodnji mesec razrahljala covidne omejitve ob vstopu v državo. Od 11. oktobra tako turisti iz zahodnih držav ne bodo več potrebovali vizuma, kot je veljalo zadnjih nekaj mesecev, potovali pa bodo lahko neomejeno. Edini pogoj, ki še ostaja, je potrdilo o cepljenju.

Japonski premier je v nagovoru na newyorški borzi odprtje meja napovedal za 11. oktober. Foto: Reuters
Japonski premier je v nagovoru na newyorški borzi odprtje meja napovedal za 11. oktober. Foto: Reuters

Od junija, ko je Japonska odškrnila vrata v državo, so namreč na otoke lahko prihajali tuji turisti, a pod pogojema, da so zaprosili za vizum (ne glede na državo, iz katere prihajajo) in da so se priključili vnaprej rezerviranim vodenim ogledom, ki pa so vključevali zgolj najpogosteje obiskane turistične atrakcije. Najverjetneje se tudi zato za obisk Japonske ni odločalo prav veliko ljudi - julija je namreč na dan v državo v povprečju prišlo 8.000 tujih državljanov, kar je le desetina povprečja iz obodbja pred pandemijo (julija 2019 je bilo povprečje 80.000 turistov na dan).

"Smo narod, ki je vedno uspeval tudi zaradi prostega pretoka ljudi, blaga in kapitala," jev New Yorku dejal Kišida in dodal: "Covid-19 je to prekinil, a od 11. oktobra bo Japonska sprostila omejitve na mejah, tako da bodo te usklajene z ZDA, ter omogočila potovanje brez vizumov in drugih omejitev." Pred pandemijo je imela Japonska dogovore o brezvizumskem režimu z okoli 70 državami, vključno z ZDA, Evropsko unijo in večino azijskih sosed, navaja Reuters.

Kot omenjeno, so k sprostitvi omejitev pozivali predvsem turistični delavci oz. agencije, pa tudi poslovni svet. "To bo imelo izjemno pomemben učinek na gospodarstvo," je odprtje mej pozdravil Shinichi Inoue, predsednik uprave japonske letalske družbe All Nippon Airways (ANA).

Jen je v primerjavi z dolarjem v četrtek padel pod psihološko mejo 145 jenov za dolar. Foto: Reuters
Jen je v primerjavi z dolarjem v četrtek padel pod psihološko mejo 145 jenov za dolar. Foto: Reuters

Kot je ocenil, bo drastičen padec jena (ta je v četrtek padel pod psihološko mejo 145 jenov za en ameriški dolar, oziroma na najnižjo točko v zadnjih 24 letih) gotovo zelo privlačil predvsem ameriške turiste, saj bodo nakupi in potovanja na Japonskem zanje najcenejši v zadnje četrt stoletja.

Poleg omenjenih sprostitev, bo Japonska umaknila tudi dnevno omejitev števila prihodov tujih državljanov, ki je zdaj postavljena pri 50.000, Po navedbah japonskih medijev bodo najverjetneje spremenili tudi omejitve v turističnih namestitvah - zdaj namreč velja, da lahko hotel zavrne gosta, ki ne želi nositi zaščitne maske.