Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ljubljani se že to jesen obeta nova proga mestnega prometa, številka 101. A to ne bo proga mestnega avtobusa, temveč proga mestne ladje po Ljubljanici. Na Mestni občini Ljubljana in Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) bodo namreč na pobudo mestne svetnice Maše Kociper iz Stranke Alenke Bratušek poskusili dopolniti obstoječe avtobusne proge z redno linijo ladje. Ta bo potnike vsako uro s postanki na šestih postajah hitro prevažala od gostilne Livada do Žitnega mostu. Ladja bo poskusno vozila pol leta, po tem pa bodo ocenili, ali je smiselno uvesti redno rečno linijo.

Ideja o tem, da bi poleg ladij, ki na panoramskih vožnjah prevažajo turiste, obstajala tudi linija mestnega prevoza, je stara najmanj desetletje. Zdaj ladje po Ljubljanici plujejo od gostilne Livada do Žitnega mostu v središču mesta, malo za njim jih ustavi zapornica.

Potniški promet se sicer letos spopada s hudim upadom potnikov. Foto: BoBo
Potniški promet se sicer letos spopada s hudim upadom potnikov. Foto: BoBo

"Naš predlog je bil, da bi bila ta rešitev do zapornic, se pravi, da bi vključevala vsaj še Fužine, kjer je veliko blokovsko naselje, veliko število skoncentriranega prebivalstva, ki bi lahko na ta način migriralo zlasti proti središču," pove Maša Kociper, pobudnica projekta.

Še ta teden naj bi se na LPP-ju sešli z zainteresiranimi prevozniki po Ljubljanici, do konca meseca naj bi izšel razpis, še kakšen mesec pa naj bi trajalo, preden bi izbrani ladjar začel prevažati potnike za enako ceno, kot stane vožnja z mestnim avtobusom.

Direktor LPP-ja Peter Horvat je o projektu optimističen: "Mi si želimo ladjico, ki ima tam od 30 do 50 potniških mest, želimo si ladjico, ki dosega neke določene kriterije, da ima dovoljenja, da je lahko na teh privezih, da ima dovoljenje za obratovanje."

Ladjarje na Ljubljanici pa skrbi predvsem, da bodo s tem izgubili potnike na turističnih ogledih, kot pove Predsednik zveze prevoznikov po celinskih vodah Vojko Bašič: "Mislim, da letos ni ravno ta pravi čas za to, glede na to, da nam je promet od lanskega leta toliko upadel, da vozimo danes recimo od 10 do 20 odstotkov lanskega prometa."

Kljub temu ladjarji napovedujejo, da se bodo na razpis prijavili.

LPP bo jeseni obogatila mestna ladja