Odprtje sedežnice in zagon smučišča datirata v leto 1964. Foto: Zavod za šport Jesenice
Odprtje sedežnice in zagon smučišča datirata v leto 1964. Foto: Zavod za šport Jesenice
Čeprav smučišče na Španovem vrhu že dolgo ni več rentabilno, ga občina ohranja zaradi rekreacije občanov in turističnega potenciala. Foto: Zavod za šport Jesenice
V zavodu za šport se trudijo, da bi z različnimi prireditvami in programi na Španov vrh pritegnili več obiskovalcev tudi v poletnem času, vendar za zdaj stavijo predvsem na mesec narcis. Foto: MMC RTV SLO

"V prvih letih obratovanja je bila to ena najmodernejših sedežnic v nekdanji državi, od leta 1990, ko so se začele zelene zime, pa je v krizi," pove Zoran Kramar, direktor Zavoda za šport Jesenice, ki upravlja žičnico. Kot je pojasnil, so se nekdanji lastniki, kranjskogorski žičničarji, odločili za ustavitev naprave, leta 2004 pa jo je odkupila jeseniška občina in začela celovito prenovo.

Danes že 50 let stara naprava je bila leta 2008 deležna korenitih prenovitvenih del na pogonski postaji in celotni liniji. "Zdaj je urejena in varna za naše obiskovalce," je poudaril Kramar in dodal, da je enosedežnica pripravljena na obratovanje nadaljnjih od 10 do 15 let. Žal pa na njej ni mogoča dogradnja in preureditev v dvosedežnico.

"Morda pa se nekoč, ko bodo boljši časi, smučišču obeta tudi nova dvosedežnica," je optimističen Kramar, ki upa, da bo ob boljših finančnih pogojih na vrsto nekoč prišla tudi ureditev sistema zasneževanja, za katerega že obstajajo idejni projekti. Prav tako bi bila potrebna ureditev dodatnega parkirišča, saj se včasih na Španovem vrhu gnete tudi do 250 ljudi.

Običajno na dan naštejejo od 70 do 80 smučarjev, kar bi bilo tudi rentabilno, če bi jim uspelo zbrati 65 smučarskih dni. Vendar jim to ob muhastih zimah že dolgo ni uspelo. Tudi letos so realizirali le okrog 20 obratovalnih dni.

Smučišče tako ni ekonomsko vzdržno, vendar ga občina s financiranjem še naprej ohranja in tako omogoča lokalnemu prebivalstvu cenovno ugodno smuko. Hkrati je smučišče potencial za obuditev turistične ponudbe v Planini pod Golico in celotni jeseniški občini.

Turistični razvoj na Jesenicah šepa
Težava je, da na Jesenicah ni večjega turistična podjetja, ki bi vodilo turistični razvoj v mestu, saj so ob odcepitvi kranjskogorske občine podjetja svoje sedeže preselila v novonastalo občino. To se odraža v pomanjkanju nastanitvenih kapacitet in turističnih programov na Jesenicah.

Turistična iniciativa je predvsem v rokah zasebnikov. "V Planini pod Golico že imamo zametke urejanja zasebnih sob in njihovega oddajanja, vendar ponudba še ni zadostna, da bi lahko pritegnili večje število obiskovalcev," je dejal Kramar, ki si glede na lepo naravo vendarle obeta, da bo v prihodnje na tem področju storjenega več.

V zavodu za šport se trudijo, da bi z različnimi prireditvami in programi na Španov vrh pritegnili več obiskovalcev tudi v poletnem času, vendar za zdaj stavijo predvsem na mesec narcis. "Zagotovo naša žičnica ne more biti nosilec razvoja v Planini pod Golico, lahko pa je dodatek," je še povedal Kramar.