Pred gradnjo je vzpenjača dvignila veliko prahu, predvsem so nasprotniki gradnje poudarjali velike stroške in premalo zanimanja. Foto: RTV SLO
Pred gradnjo je vzpenjača dvignila veliko prahu, predvsem so nasprotniki gradnje poudarjali velike stroške in premalo zanimanja. Foto: RTV SLO
Ljubljanski grad
Na gradu si je veliko parov izmenjalo prstane zvestobe. Foto: RTV SLO

Spodnja postaja vzpenjače bo stala na Krekovem trgu in bo obiskovalce popeljala do zunanjega dela obzidja gradu. Proga bo dolga 117,7 metra, vzpon pa bo trajal točno eno minuto. Vzpenjača bo tako zmožna na grad prepeljat 500 oseb na uro.

Več ljudi, več ponudbe?
Festival Ljubljana, ki je upravljalec ljubljanskega gradu, je razširitev turistične ponudbe začel s prenovo Grajske kavarne. Do konca leta načrtujejo razširitev gostinske ponudbe še na Skalno dvorano. V pripravi so tudi razpisi za ureditev Vinoteke in trgovinskega dela, ki bo pod arkadami Stanovske dvorane. Z dokončanjem vzpenjače pa na zgornji postajii informacijska točka, kjer bodo o dogajanju na gradu in v Ljubljani obveščali turiste in druge obiskovalce.

Sama obnova gradu pa je povezana s sredstvi, ki jih za to nameni Mestna občina Ljubljana. Večjih posegov na gradu ni na vidiku.

Velikokrat izrečena beseda na gradu: Da
Ljubljanski grad ima pestro preteklost in je od izgradnje večkrat spremenil namembnost. V njem je bilo prebivališče, vojaška postojanka, trdnjava, plemiški dvorec, zapor, zdaj pa je turistično in kulturno središče prestolnice. Ljubljanski grad pa se mnogim parom vpiše v spomin kot kraj, kjer so si izrekli: "Da".

A. J.