Predstavniki bohinjske občine in Turizma Bohinj so včeraj domačinom predstavili idejo o ustanovitvi podjetja, ki bi odkupilo propadajoče hotele ob Bohinjskem jezeru. Foto: BoBo
Predstavniki bohinjske občine in Turizma Bohinj so včeraj domačinom predstavili idejo o ustanovitvi podjetja, ki bi odkupilo propadajoče hotele ob Bohinjskem jezeru. Foto: BoBo
Usoda bohinjskih hotelov

Predstavniki bohinjske občine in Turizma Bohinj so včeraj domačinom predstavili idejo o ustanovitvi podjetja, ki bi odkupilo propadajoče hotele ob Bohinjskem jezeru - Bellevue, Pod Voglom, Zlatorog, Triglav in Ski hotel, ki so zdaj v lasti družine Pačnik.

Domačini so projektu pritrdili, v naslednji fazi pa bo treba najti dejanske investitorje v podjetje, v katerem bo prvotni večinski lastnik občina. Bohinjski župan Franc Kramar je pojasnil, da bi ustanovili podjetje, katerega 51-odstotni lastnik bi bila v začetni fazi občina, s poznejšo dokapitalizacijo pa bi lahko lastniško strukturo spremenili, saj občina nima interesa dolgoročno ostati v podjetju. Hkrati pa bi bila to tudi spodbuda ljudem, da bi podjetje prepoznali kot svoje in ob tem dali priložnost Bohinjcem, da svoje prihranke vložijo v to podjetje, če verjamejo v turizem v Bohinju.

Hoteli naj bi bili vredni deset milijonov evrov
Koliko denarja bi bilo treba zbrati, da bi lahko podjetje odkupilo in učinkovito upravljalo hotele, za zdaj še ni jasno. Vrednost hotelov Bellevue, Pod Voglom, Zlatorog, Triglav in Ski hotel lahko postavi le cenilec, laična ocena župana in njegovih sodelavcev pri projektu pa je, da so hoteli vredni okrog deset milijonov evrov, poleg denarja za odkup pa bi bilo treba zbrati še sredstva za njihovo obnovo in ureditev.

Turistični delavci so prepričani, da zaradi propadajočih hotelov trpi tudi Bohinj kot sama destinacija, saj je položaj povsem drugačen kot na Bledu ali v Kranjski Gori, kjer sta Sava in Hit Alpinea kot osrednja lastnika hotelov gonilna sila turizma, saj veliko vlagata v infrastrukturo, sam kraj, kadre in promocijo.

Usoda bohinjskih hotelov