Festival se znova seli tudi iz Maribora, letošnji pridruženi kraji so Slovenj Gradec, Ormož, Lovrenc na Pohorju in Rogla. V devetih dneh se bo v okviru festivala mogoče udeležiti vrste dogodkov, od sprehoda skozi mariborske umetniške ateljeje ali urbane legende do meditacije na vrhu Kalvarije in spoznavanja Večera. Organizirani bodo tudi sprehodi na temo mestne kanalizacije, oddaje Dobro jutro na RTV Slovenija in izjemnih dreves v mestu.

Programski urednik Vid Kmetič je za Radio Slovenija povedal, da je bila prvotna ideja popestritev turističnega dogajanja v mestu: "Kar še vedno je. Ampak smo kaj kmalu ugotovili, da bi bilo dobro tudi Mariborčanom predstaviti njihovo mesto. Mariborčani mislimo, da kar dobro poznamo svoje mesto, ampak ... khm ... ga ne poznamo najbolje."

"Gre za zgodbe o Mariboru, ki jih ne najdemo med prvimi petimi zadetki na Googlu," je Kmetič dodal za STA. "To je spoznavanje mesta na malo drugačen način, skozi oči tistega, ki pripravi sprehod," je še dejal.

V zadnjih nekaj letih so svoje sprehode prijavili tudi iz drugih krajev, zato nekaj sprehodov poteka tudi zunaj Maribora. Letos se bo tako mogoče odpraviti na pohod v predgorje Rogle, se poglobiti v zgodovino ormoške opeke, sodelovati na ustvarjalnici na ulicah Slovenj Gradca, si ogledati zanimivosti Lovrenca na Pohorju ali spoznati tragično ljubezensko zgodbo med Agato in Friderikom pri gradu Hrastovec pri Lenartu.

"Kot kaže, se festival širi tudi na druge kraje in upam, da bomo nekoč lahko govorili o slovenskem festivalu," je za STA dejal Kmetič. Dodal je, da festival vidijo tudi kot neke vrste znanilec pomladi, ko se iz zimskega spanca začne prebujati narava, ki ljudi vabi, da se odpravijo na prosto.

Da je festival pomembna dodana vrednost mesta ob Dravi, pa tudi širše, saj je letos v ospredju kulturni turizem, se strinja Lina Petrovič iz Rajzefiberja in dodaja, da je festival edinstven. "Iz različnih razlogov. Kar ga dela edinstvenega, je recimo to, da ga pripravljajo 'lokalci' za 'lokalce' - Mariborčani za Mariborčane."

Niz sprehodov se je začel ob 14. uri na Rogli, ob 16. uri sledi zgodba o klopeh in ljudeh, potem pa bo, kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Kuhar, obiskovalce po umetniških ateljejih v Mariboru popeljala vizualna ustvarjalka Hana Repše: "Mi pridno ustvarjamo že eno leto, kar pomeni, da imamo dovolj materiala, da spustimo zraven tudi občinstvo in jim dovolimo, da malo pokukajo po naših prostorih."

Vsako leto poleg sprehodov pripravijo še nekaj dodatnih dogodkov. Letos bo Kmetič predstavil svojo novo knjigo z naslovom Kurzschluss, ki je izšla pri Založbi Pivec. V Trafiki ob Mestnem parku pa bodo razstavili zbirko ročk za poteg vode v izplakovalnih straniščih, ki jih že vrsto let zbira mariborski založnik in zbiratelj Primož Premzl.

Prvič bo Festival sprehodov združil moči s festivalom Čili in čokolada na Trgu Leona Štuklja, na katerem se danes in v soboto predstavlja več kot 40 ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine.

Na sprehode se je treba prijaviti, vse informacije pa lahko obiskovalci najdejo na spletni strani Rajzefiberja.