Pod slapom cvetov ... Foto: Mojca Dumančič
Pod slapom cvetov ... Foto: Mojca Dumančič
Festival vrtnic
Obiskovalci lahko sodelujejo na delavnicah in predavanjih, ogledajo si lahko razstavo fotografij, uživajo v izvrstnih jedeh z vrtnicami, si privoščijo sprostitev v centru dobrega počutja in se razvajajo s kozmetiko z vrtničnim eteričnim oljem. Foto: Mojca Dumančič

Festival vrtnic se je v Novi Gorici, mestu vrtnic, že pošteno ukoreninil in z raznolikim programom privablja vedno več obiskovalcev od blizu in daleč. Na Goriškem lahko tako zadnje dni aprila in še ves maj uživate ob ogledu zbirke burbonk in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci lahko sodelujejo na delavnicah in predavanjih, ogledajo si lahko razstavo fotografij, uživajo v izvrstnih jedeh z vrtnicami, si privoščijo sprostitev v centru dobrega počutja in se razvajajo s kozmetiko z vrtničnim eteričnim oljem.

Glavne zvezde: stare lepotice
Glavna atrakcija festivala bodo tudi letos starinske lepotice, vrtnice burbonke. Zbirka burbonk na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici bo na ogled vsak dan od 9. do 17. ure. Od 25. aprila do 4. maja pa bodo ob 11. uri, ko vrtnice najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru mogoč tudi zunaj tega urnika, v slabem vremenu pa vodeni ogledi odpadejo. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom mogoče ogledati v nedeljo, 11. maja 2013, zbirališče je ob 10. uri pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

Delavnice in predavanja
V četrtek, 8. maja, bo v prostorih hotela Sabotin v Solkanu potekala delavnica izdelovanja vrtnic iz papirja pod vodstvom Ane Kerševan. Jožica Klančič Golob bo 14. maja ob 20. uri v avli centra Eda predavala o vrtnicah in trajnicah. Tam bo 16. maja ob 19. uri o tem, kako po svetu izbirajo najboljše vrtnice, predaval tudi Edi Prošt, velik poznavalec in ljubitelj vrtnic.

Večer med burbonkami
Letošnji Večer med burbonkami bo v torek, 13. maja, ob 19. uri na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici, v dišeči družbi burbonk. Potekal bo ob spremljavi pihalnega kvinteta SLOWIND, ki ga sestavljajo solisti orkestra Slovenske filharmonije.

V ponedeljek, 28. aprila, bo na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici potekal ex-tempore Med burbonkami pod mentorstvom akademske slikarke Jana Dolenc. Na njem bodo sodelovale članice Društva za kulturo, turizem in razvoj Renče z gosti, člani Slikarskega društva Tolmin. Njihova dela bodo predstavili na skupni razstavi, ki jo bodo odprli v soboto, 3. maja, ob 19. uri v avli Mestne občine Nova Gorica.

V sredo, 30. aprila, bodo ob 20. uri v avli hotela Sabotin odprli razstavo fotografij vrtnic burbonk iz arhiva Goriškega društva ljubiteljev vrtnic.

Jedi z vrtnicami, rožni sladoledi in rožni ledeni čaj
Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi in degustacijski meniji z vrtnicami, tako v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu kot tudi restavraciji hotela Lipa v Šempetru. V Perlini kavarni Dolce Vita vam bodo postregli z odličnim domačim sladoledom z vrtnicami, prav tako tudi v baru na Placu ob hotelu Lipa, kjer se boste lahko osvežili z okusnim ledenim čajem iz vrtnic.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki ima zdaj že več kot 120 članov, ima tudi svojo spletno stran www.vrtnice.info in FB-profil Festival vrtnic 2014. Letos za člane in ljubitelje vrtnic načrtujejo več ogledov rožnih vrtov in predavanj, nadaljevanje sodelovanja z Rožaško opatijo in ljubitelji vrtnic iz Pordenona ter vodeno 5-dnevno strokovno ekskurzijo v dolino vrtnic v Bolgarijo. V maju bodo v sodelovanju s TZ-jem TIC-a Nova Gorica izdali novo zloženko o burbonkah v več jezikih, v okviru projekta SOLUM pa se bodo predstavili v trgovinici/vinoteki na Bevkovem trgu. Po koncu letošnjega festivala se bodo 17. in 18. maja predstavili na Festivalu vrtnic in cvetja v Portorožu in promovirali Novo Gorico, mesto vrtnic.