Utrinek z lanskega ljubljanskega festivala piva. Foto: BoBo
Utrinek z lanskega ljubljanskega festivala piva. Foto: BoBo
Že danes se v Sevnici odpira prijetni festival modre frankinje. Foto: Organizator

Najprej pa v Posavje, kjer boste na Gradu Sevnica lahko okušale najboljše modre frankinje ob spremljavi vrhunskih kuharskih mojstrov in glasbenega programa.

Svoje najboljše frankinje bodo predstavili KZ Šmarje - Hiša vin Emino, Vinarija Burčel Todorov (Srbija), Zajc, Klet Pirc, Vinska klet Krško (KZ Krško), Jelenič Marjan, Žaren, Vina Kozinc, Vinska klet Dular, Vinarstvo Marof, Vinska klet Metlika (KZ Metlika), Vinarstvo Polanc - Blatnik Matija, Vinska klet Šuklje, Vinska klet M & M - Sandi Petrišič, Kobal Family Wines (Kmetija Kobal), Vinarstvo Kerin - Hiša frankinje, Osilovac (Vinarija Feravino, Feričanci, Hrvaška), DS Penina (Domaine Slapšak), Marof, Simon Pinterič, Dolc 1834, Vinogradništvo Plut in KŠTM Sevnica - Grajski vinograd.

Za primerno podlago bodo poskrbeli Gostilna Repovž, Gostilna Vovko in Vila Podvin, ki bodo pripravili skupno jed in osmislili kombinacijo modre frankinje z njo. Grajska vrata se odprejo ob 17. uri, dogodek pa bo trajal do 22. ure zvečer.

Pivu bo letos delal družbo viski
Ljubljanski festival piva so organizatorji po lanskih dveh poskusnih stojnicah letos razširili še z bogato ponudbo viskija. Dvodnevni festival pred areno Stožice se začenja v petek ob 13. uri (do 22. ure), končal pa se bo v soboto, prav tako ob 22. uri. Na njem se bo predstavilo prek 50 viskijev (večinoma škotskih, od irskih bosta Tullamore in Jameson, od ameriških pa Jack Daniels) in več kot 200 piv.

Pri pivih se bodo predstavili tako slovenski butični pivovarji (Tektonik, Reservoir Dogs, Human Fish, General Maister) kot tudi tuji predstavniki s poudarkom na belgijcih.

Na češnje v Brda!
Skok v Goriška brda, kjer bo na jubilejnem, 50. prazniku češenj, še posebej veselo. Dva tedna dolg dogodek vrhunec doživi prav ta konec tedna z briško poroko, povorko, kulinarično tržnico in češnjevim koncertom.

Program se v Šmartnem, na Dobrovem in v Gonjačah začenja v soboto ob 10. uri, dopoldanske ure so rezervirane za razstave, zabavni program in delavnice, v popoldanskih urah bodo potekali kuharski šovi in degustacije, ob 22. uri pa bo na Dobrovem veliki koncert rokovske skupine S.A.R.S. Nedelja je ob degustacijah briških dobrot in oljčnega olja rezervirana za tradicionalno povorko vozov (ob 16.30), razstavo češenj in županov nagovor.
V Izolo na praznik oljk, vina in rib
In še postanek na Obali, kjer bo v Izoli od petka do sobote potekala tradicionalni, že 14. Praznik oljk, vina in rib. Prireditev vsako leto privabi ljubitelje sredozemske kuhinje in morja. Osrednje dogajanje bo postavljeno v staro mestno jedro, kjer se bodo obiskovalcem predstavljali lokalni pridelovalci oljčnega olja in vina.

Oboje boste lahko na stojnicah tudi kupili, kot tudi vložene olive, istrske specialitete in kozmetične izdelke na osnovi oljčnega olja. Poskrbljeno bo tudi za glasbeno spremljavo.