V povorki so predstavljali stare šege in navade. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
V povorki so predstavljali stare šege in navade. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Martinovanje na Studencu

Na Martinovo soboto na Studencu v sevniški občini vsako leto pripravijo Martinovo povorko, v kateri člani tamkajšnjega društva vinogradnikov prikažejo vinogradniška opravila ter šege in navade, povezane z delom v vinogradu in vinski kleti. Letos so se vinogradniki predstavili že trinajstič.

V etnološki povorki je sodelovalo okoli sto vinogradnikov iz vseh vasi krajevne skupnosti Studenec, ki so prikazali dela in običaje na temo vinogradništva od časov naših pradedov in babic do današnjih dni. V povorki so nastopile tudi sevniške mažoretke ob spremljavi Pihalne godbe Sevnica. Povorki je seveda sledilo veselo rajanje.

Na desni si lahko ogledate tudi prispevek Gorana Rovana za sobotna večerna poročila.

Otroci so se dan prej učili risanja z vini
Dan pred tem so ob martinovanju pripravili še otroško delavnico, imenovano "Cvičkorel", kjer so se otroci preizkusili v posebni tehniki risanja z vini. Razglasili so tudi rezultate degustacije moštov in podelili diplome ter opravili krst vina. Aktiv žena Studenec pa je v dvorani gasilskega doma pripravil razstavo na temo »Kruh in potice« ter pokušino moštov, ocenjenih na degustaciji. Ob tem so postavili še čebelarsko razstavo s pokušnjo medu in lončarsko stojnico.

Po ljudskem izročilu je god sv. Martina jesenski pust, ko se mošt spremeni v vino. Na ta dan so včasih pastirji pripravljali obredna slavja, ki so bila zahvala za uspešno pašo in blagoslov. Zdaj vinogradniki obeležujejo le ta, zanje največji praznik, včasih pa so bili vinogradniški patroni še sv. Janez (23. decembra) in sv. Urban (25. maja).

Goran Rovan

Martinovanje na Studencu