Ledena jama na Stojni - današnja fotografija dneva na spletni strani National Geographica. (Za povečavo klikni na fotografijo.) Foto: Peter Gedei/petergedei.com
Ledena jama na Stojni - današnja fotografija dneva na spletni strani National Geographica. (Za povečavo klikni na fotografijo.) Foto: Peter Gedei/petergedei.com

Peter Gedei nam je v pogovoru pojasnil, da je fotografija nastala v Ledeni jami na Stojni (v bližini Kočevja) oktobra lani. "National Geographic ima neke vrste neprekinjeni natečaj, kamor lahko ljudje, navadni smrtniki pošiljajo svoje fotografije. Če je urednikom fotografija všeč, jo lahko uvrstijo v katerega izmed svojih izborov - med fotografije dneva, meseca itd. Jasno je, da vsak dan dobijo ogromno fotografij. Da prideš skozi to sito, rabiš več sreče kot česa drugega," pojasnjuje Gedei.

"Uredniku, ki ureja to sekcijo, Photo of the day (v prevodu Foto dneva, op. p.), je bila fotografija očitno všeč in me je obvestil, da jo bo uporabil enkrat avgusta," še razlaga fotograf, ki se že 20 let ukvarja z jamsko fotografijo in dodaja: "Fotografijo sem poslal nekaj mesecev prej, mislim, da je bilo to aprila ali maja. Kot kaže, lahko to traja tudi dalj časa."

Morda tudi v tiskani izdaji
Obstaja možnost, da bo fotografija "pristala" tudi v tiskani izdaji revije. Gedei pravi, da podrobnosti in uredniške politike ne pozna, domneva pa, da na koncu meseca izmed 30, objavljenih v enem mesecu, izberejo deset najboljših, nekakšnih vrhuncev, izmed tistih pa eno, ki svoj prostor dobi tudi v sami reviji.

Gedei tudi sicer sodeluje na različnih fotografskih natečajih - leta 2009 je zmagal na prvem vseslovenskem fotografskem natečaju Picture Slovenija. "Med 8.500 fotkami je zmagala moja fotografija iz Kačne jame," pojasnjuje.

Tanja Kozorog Blatnik; vir fotografij: www.petergedei.com