Neokrnjena narava, žuboreči potočki, mir in tišina. Foto: Aleš Zdešar/Triglavski narodni park
Neokrnjena narava, žuboreči potočki, mir in tišina. Foto: Aleš Zdešar/Triglavski narodni park
Triglavski narodni park
Triglavski narodni park je bil v taki obliki, kot je danes, ustanovljen pred dobrimi 30 leti. Foto: BoBo

Ameriški spletni portal je za tiste turiste, ki v Evropo ali po njej ne potujejo zgolj zato, da se sprehajajo med mestnimi ulicami, obiskujejo muzeje ali se sončijo na plažah, sestavil lestvico 10 najlepših narodnih parkov stare celine.

Na njem se je znašel tudi slovenski Triglavski narodni park, ki ga pri Huffington Postu opisujejo takole: "Triglavski narodni park v majhni srednjeevropski državi Sloveniji je eden najlepših nedotaknjenih koščkov evropske divjine. Ker je Triglav relativno neopažen na evropskem turističnem zemljevidu, lahko pohodniki in taborniki uživajo v neokrnjeni naravi, gorah, travnikih in potočkih, ugnezdenih v Julijske Alpe. V parku je tudi več prijetnih alpskih vasic za tiste pohodnike, ki si zaželijo malo domače hrane in družbe."

V prestižni družbi
TNP so tako pri Huffingtonu uvrstili v družbo znanih evropskih parkov, kot so Cañadas del Teide in Timanfaya v Španiji, islandski Vatnajökull, zaliv Orosei in park Gennargentu na Sardiniji, ledenik Jostedalsbreen na Norveškem, Berchtesgaden v Nemčiji, hrvaška Plitvička jezera, okrožje Lake District v Angliji in (ne povsem evropski) park Göreme v Turčiji.

Eden najstarejših parkov v Evropi
Znano je, da je Triglavski narodni park edini slovenski narodni park, ki se razteza na 840 kvadratnih kilometrih, kar predstavlja štiri odstotke površine Slovenije. Velja za enega najstarejših evropskih parkov, saj je bil prvič zaščiten že leta 1924, takrat pod imenom Alpski varstveni park. Leta 1981 pa je bil ustanovljen zavod TNP, ki skrbi, da narava ostaja neokrnjena ter da se ohranjajo naravne in kulturne vrednote območja.

Nekaj fotoutrinkov te neokrnjene narave si lahko ogledate v galeriji spodaj. Foto: Aleš Zdešar/Triglavski narodni park