Pristojni iščejo načine, kako obuditi gostilno. Foto: Facebook
Pristojni iščejo načine, kako obuditi gostilno. Foto: Facebook

Gostilna Pri treh ribnikih, ki jo je od Term Maribor kupila mariborska občina, je bila zaprta od februarja lani, po dolgem iskanju najemnika pa se je zdaj končala tudi kratkotrajna obuditev tega znamenitega objekta. Dušan Kelbič je bil po več neuspešnih razpisih edini, ki se je podal v najem gostilne in je imel del objekta v najemu od julija letos.

Pravi, da je bil obisk poleti zadovoljiv, med kurilno sezono pa bi bili stroški preveliki:
"Gostje so ponudbo zelo lepo sprejeli. Ampak potrebna je hrana, povpraševanje je po hrani. Za to pa so potrebne ustrezne razmere, kuhinja itd. Kar precej bi bilo treba obnoviti, da bi lahko zadostili vsem tem potrebam."

Kot pravi direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc, še naprej iščejo najemnika, upajo pa tudi na vzpostavitev učnega centra za dijake in študente gostinstva in turizma: "Da vzpostavimo samooskrbni trajnostni center, neke vrste vinsko-gastronomsko akademijo. Da bi morebiti tudi skupaj s kakšnim najemnikom postavili protokolarni prostor, ki bi bil večnamenski, in bi s tem dosegli maksimalno funkcionalnost."

Pri snovanju projekta sodelujeta še Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor ter Srednja in višja šola za gostinstvo in turizem. Ravnatelj Srednje šole Dušan Erjavec je pojasnil: "Naša šola je v tem projektu definitivno pripravljena sodelovati, vendar lahko samo v kakšnem konzorciju in v okviru možnosti, ki jih lahko skozi pouk, skozi praktično usposabljanje in pa z znanjem naših mentorjev in dijakov ponudimo, da to obudimo."

Pobudnica projekta, direktorica zbornice Leonida Polajnar: "Idejna zasnova je, zdaj bomo to pregledali, podali pripombe na vsebine. Prav tako že iščemo finančne vire na področju nacionalnih in evropskih projektov."

Časovnica, kdaj bi projekt lahko zaživel, še ni dorečena, a Šmigoc upa, da bi lahko gostilno odprli spomladi prihodnje leto.