Prvo mesto, ki je pridobila zlati znak Slovenia Green, je bila Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: Organizator
Prvo mesto, ki je pridobila zlati znak Slovenia Green, je bila Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: Organizator

Slovenska turistična organizacija (STO) je izdala vodnik z naslovom Zelena doživetja, ki zajema devet zelenih krajev z znakom Slovenia Green: Ljubljano, Cerkno, Idrijo, Kamnik, Radlje ob Dravi, Rogla-Zreče, Celje, Laško in Žalec. V postopku ocenjevanja je še 17 krajev.

Slovenia Green je certifikacijski program in znamka kakovosti, s katero STO označuje izpolnjevanje zahtev, ki jih za destinacije in ponudnike opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma. Znamko lahko uporabljajo tisti kraji in ponudniki, ki so vstopili v zeleno shemo in izpolnili pogoje za pridobitev znamke.

Prv kraj, ki je pridobil zlati znak Slovenia Green, je bila Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016. Srebrni znak so prejeli še Kamnik, Idrija, Cerkno, Rogla in Zreče ter Radlje ob Dravi, bronastega pa Celje, Laško in Žalec.

Zdaj pa se ti kraji predstavljajo tudi skupaj v posebni publikaciji, v kateri so zbrani namigi za najlepša zelena doživetja, prebivalci teh krajev pa z bralci delijo svoje zelene misli. Tako na primer publikacija predlaga veslanje stoje (supanje) po reki Ljubljanici, gozdni selfness v Cerknem, ribolov v Idrijci, oddih med pastirji na Veliki planini, osvežitev v biološkem bazenu v Radljah ob Dravi, piknik v naravi na Rogli, adrenalinske podvige v Pustolovskem parku Celjska koča, apiterapijo v čebelnjaku v Laškem ter kolesarjenje med nasadi hmelja v Žalcu.

Junija je zaživel tudi Konzorcij Slovenia Green z 18 pogodbenimi partnerji in STO kot strateškim partnerjem, na STO-ju pa znotraj zelene sheme pripravljajo še priročnik s smernicami za razvoj zelenih turističnih produktov.