V Izoli je vse pripravljeno za novo turistično sezono. Foto: BoBo
V Izoli je vse pripravljeno za novo turistično sezono. Foto: BoBo

Tako bodo uvedli tudi tržnico kmetijskih presežkov. Župan Igor Kolenc opozarja, da mora izolski turizem igrati na karto kakovosti in ne količine. Letos si v Izoli kljub temu obetajo okoli 350.000 nočitev.

V soboto bodo začetek turistične sezone tako pričakali ob peki sardel na desetmetrskem žaru, številnih glasbenih nastopih in slovesnem dvigu modre zastave v izolski marini, je napovedal direktor Turističnega združenja Izola Danilo Markočič. Že v prihodnjih tednih pa se bodo zvrstile tradicionalne prireditve, kot sta festival Kino otok ter praznik olja, vina in rib.

V Izoli sicer veliko stavijo na avtohtonost ponudbe. Tako bodo nadaljevali lani začeti projekt Kilometer nič, ki vključuje krajevne pridelovalce hrane in gostince. Pri tem bodo pripravili tudi poseben logotip, ki bo obiskovalcem že od daleč dal vedeti, kje lahko okusijo krajevne dobrote, je še pojasnil Markočič.

Z začetkom junija bodo ob sobotah pripravili tudi posebno tržnico domačih kmetijskih presežkov, na kateri bodo domačini lahko ponujali višek doma pridelane solate, krompirja itd.

Podatki o nočitvah za prve štiri mesece letošnjega leta sicer kažejo na porast tujih gostov za osem odstotkov in na triodstotni padec domačih gostov. Kljub temu v Izoli računajo, da bodo presegli lanskih slabih 340.000 nočitev in dosegli okroglih 350.000 nočitev.