Po jutranji megli je pohodnike pozneje razveselilo sonce. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Po jutranji megli je pohodnike pozneje razveselilo sonce. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Od Hiše kranjske čebele v starem mestnem jedru Višnje Gore je pohodnike pot vodila mimo razvalin višnjanskega gradu do Polževega, mimo Vrhov in naprej do Muljave. Najbolj vneti pohodniki so lahko pot podaljšali vse do Krke – na voljo sta bili namreč krajša 13-kilometrska pot in daljša, ki meri približno 20 kilometrov.

Organizatorji so po poročanju Enise Brizani za TV Slovenija danes našteli več kot 5500 pohodnikov, v 30 letih pa se je pohoda skupno udeležilo že več kot 200.000 pohodnikov.

Člani planinskega društva Polž iz Višnje Gore so pohodniško pot po deželi Jurčičevih literarnih junakov pred dnevi pregledali in uredili, je za Radio Slovenija povedal predsednik društva Aleš Erjavec in pohodnikom pred začetkom svetoval, naj na sicer lahki poti zaradi namočenosti terena pazijo, da ne stopijo v blato.

Ob poti so bili za obiskovalce ves čas brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti, za okrepčilo med pohodom pa so poskrbela društva iz občine Ivančna Gorica, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura. Z odprtimi vrati je pohodnike na koncu poti pričakala tudi Jurčičeva domačija na Muljavi, kjer je potekala sklepna prireditev. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Nekaj tisoč ljudi na 30. pohodu po Jurčičevi poti

Josip Jurčič (1844–1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, večinoma v slovanske. Rodil se je na Muljavi na Dolenjskem, v Višnjo Goro pa je hodil v šolo, zato je pot med Muljavo in Višnjo Goro pogosto prehodil.

Jubilejni, 30. pohod je, kot omenjeno, posvečen 180. obletnici Jurčičevega rojstva in 160-letnice izida njegove prve knjige, povesti Jurij Kozjak, s katero je mladi Jurčič stopil v literarni svet. Moto pohoda je bil Dobrodošli v svet vašega otroštva, je pred dogodkom pojasnil predstavnik organizatorjev Matej Šteh: "To pomeni, da se bo na več lokacijah mogoče srečati z našimi mladimi občani, ki bodo na iznajdljiv način skušali približati in predstaviti pisatelja pohodnikom."

Kot je za TV Slovenija dodala Maja Lampret, direktorica zavoda za kulturo in turizem Ivančna Gorica, je pri organizaciji dogodka sodelovalo več kot 150 prostovoljcev, celoten program pa so zasnovali mladi.

5.000 pohodnikov po Jurčičevi poti