Lastniki harleyjev že hrumijo po slovenski obali. Na fotografiji med postankom v Piranu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lastniki harleyjev že hrumijo po slovenski obali. Na fotografiji med postankom v Piranu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na zdravje! Foto: Organizator
Ljubljanska vinska pot je vedno dobro obiskana. Foto: Organizator
Na Roglo ob začetku poletne kolesarske sezone! Foto: Jože Rovan
Čipka ni več bela
Festival idrijske čipke letos praznuje že 35 let. Foto: BoBo
Trebnje se bo vrnilo v čas starih Rimljanov. Foto: Organizator

Med številnimi dogodki, za katere vstopnine ni, bo gotovo v ospredju sobotna vožnja po slovenski Istri, sicer pa bodo prava atrakcija za obiskovalce tudi demonstracijske vožnje in razstava letošnjih Harleyjevih modelov.

Tradicionalno srečanje lastnikov harley davidsonov bo prvič potekalo v Sloveniji, dogodek pa bo odprt za vse motocikliste. Evropsko srečanje predstavlja vrhunec dogodkov na koledarju Harley Davidson, organizatorji pa pričakujejo več tisoč prijateljev, navdušencev in voznikov teh legendarnih ameriških motociklov. Srečanje bo mešanica žive glasbe, didžejev in zabave, v vasi H.O.G. Village si bo mogoče ogledati razstavo najnovejših modelov Harley Davidson, obiskati območje za demonstracijske vožnje, kupiti spominke in obiskati razstavo predelanih motociklov Custom Bike Show, ki bo na ogled v bližnjem Piranu.

Lepote slovenske Istre si bodo motoristi ogledali v soboto, ko se bo 3.000 motociklov iz Lucije odpeljalo proti Sečovljam, mimo Dragonje po Šmarski cesti v Koper, mimo Žusterne ob morju proti Izoli in nazaj v Portorož. Obiskovalci si bodo parado lahko ogledali tudi v Kopru in Izoli, kjer bodo gostitelji motoristom izrekli dobrodošlico. Na piranski občini ob tem opozarjajo na spremembe prometnega režima.

Kam na žlahtno kapljico? V Trst in v Ljubljano
Ta konec tedna bo ponovno poskrbljeno tudi za vse ljubitelje žlahtne kapljice. Tako bo v petek in soboto na Devinskem gradu potekal že deseti festival Mare/Morje in Vitovska, na katerem se lahko obiskovalci srečajo z najbolj znano avtohtono vinsko sorto tržaškega, goriškega in slovenskega Krasa.

Vse skupaj se bo začelo v petek ob 15.00 s simpozijem Kras in označbe kakovosti, ob 18. uri pa sledi slovesno odprtje festivala. Skoraj 40 vinarjev bo ponujalo v pokušino svoja vina v sodelovanju z lokalnimi gostinci, ki se bodo predstavljali z lastnimi gastronomskimi stvaritvami. V soboto, drugi dan festivala, bo dvorec svoja vrata odprl ob 18. uri, takrat pa bodo potekale tudi vodene degustacije. Cena vstopnice je 30 evrov.

V soboto bo teklo vino tudi v Ljubljani, kjer se bo že deveto leto zapored vila tradicionalna Ljubljanska vinska pot. Odprtje dogodka bo ob 12. uri pred Mestno hišo, stojnice pa bodo po starem mestnem jedru Ljubljane od Mestnega trga, prek Stritarjeve ulice do Tromostovja. Vse do 21. ure bodo svoje vinsko-kulinarične dobrote ponujali ponudniki z vseh koncev Slovenije, med več kot 60 stojnicami pa se bo predstavil tudi projekt Okusi Ljubljane, kjer bo mogoče spoznati in okusiti tipične ljubljanske jedi.

(Pred)poletna vinska razvajanja bodo obarvali tudi kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah ves dan. Za piko na i pa bo gostilna Druga violina s prvim potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu.
Dejavno na Golteh
V soboto ob začetku poletne planinske sezone na Golteh pripravljajo Dan slovenskih planinskih doživetij, kjer bodo slovesno odprli Slovensko turnokolesarsko pot. Krožna kolesarska pot obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1.800 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu.

Kolesarji bodo na poti spoznali pestrost slovenske vzpete pokrajine in številne pomembne točke planinske, narodopisne in tehnične zgodovine.
Kulturno v Novem mestu in Idriji
Ljubitelji kulture vabljeni v Idrijo, kjer bo od petka do nedelje tradicionalni festival idrijske čipke. Gre za največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti klekljane čipke v Sloveniji. Z njim Idrija vsako leto sporoča zgodbo o idrijski čipki, njeni vpetosti v slovenski in evropski prostor, o vplivu na ustvarjalnost naših ljudi, o priložnostih, ki jih ponuja za prijateljevanja in druženja, o mojstrovini, ki v sebi prepleta tradicijo in sodobnost.

Celotno dogajanje letošnjega 35. festivala idrijske čipke bo posvečeno 140-letnici neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija, skrbnice ohranjanja klekljarskega izročila in znanja na Slovenskem.
Lahko pa v soboto skočite še v Novo mesto, kjer bo med 10. in 24. uro na Kapiteljski njivi, Glavnem trgu in Dolenjskem muzeju prvič praznik situl, festival, povezan z novomeško kulturno dediščino in arheološko preteklostjo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali vodena arheološka izkopavanja, prikazali jim bodo železnodobne obrti in kulinariko, vse skupaj pa bo popestril sprevod s knežjim parom do Muzejskih vrtov.

Vstopite v čas starih Rimljanov
V soboto bo živahno tudi v Trebnjem, kjer bodo oživeli Kelti in Rimljani. Organizatorji želijo s turističnim dogodkom popularizirati bogato zgodovino, ki je domačini sploh ne poznajo. Pripravljajo gladiatorske boje, postavljena bo antična tržnica z zdravilnimim zelišči, različne delavnice na temo Rimljanov, organiziran bo tudi pohod mimo arheoloških najdišč. Za obiskovalce bo pripravljena bogata keltsko-rimska kulinarična ponudba, ki jo pripravljajo domači gostinci, vinarji ter različna društva.

V mestnem parku bo s pomočjo strokovne sodelavke Narodnega muzeja Slovenije oživel keltski tabor, pripravili pa so tudi razstavo o arheoloških najdbah na tem območju. Manjkali ne bodo niti rimski gostje iz Hrvaške, iz združenja Andautonija iz Velike Gorice, ki bodo sredi mesta postavili velik rimski tabor.