Cviček je ponos Dolenjske. Foto: Goran Rovan
Cviček je ponos Dolenjske. Foto: Goran Rovan
Jagode
Jagode ali šparglji, kaj vam gre bolj v slast? Foto: Društvo za razvoj podeželja Laz
Cerkniško jezero
Ob Cerkniškem jezeru bo pestro. Foto: BoBo

V Šentjerneju na tridnevni prireditvi 46. teden cvička pričakujejo do 10.000 obiskovalcev. Ta tradicionalna dolenjska prireditev se po prirejanjih v Novem mestu, Kostanjevici na Krki in v Trebnjem letos po 40 letih vrača v Šentjernej. Tradicionalni Teden cvička, največjo dolenjsko vinogradniško-turistično prireditev, pripravljajo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in šentjernejski vinogradniki.

Ustaljene posamične prireditve Tedna cvička, med katerimi so razglasitev novega cvičkovega kralja in cvičkove princese, tematska okrogla miza, podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom, pokušnja dolenjskih vin, izdaja priložnostnega zbornika in spremljevalni zabavni spored bodo letos dopolnili z nekaj novimi prireditvami - s šentjernejskim sejmom, obogateno kulinarično ponudbo z "odprto cvičkovo kuhno" in več priznanimi kulinaričnimi imeni, prikazom vinogradniške kmetijske mehanizacije, nogometnim turnirjem, kasaškimi dirkami in družinskim kolesarjenjem.

Na Bregu pri Litiji v nedeljo vabijo na 10. dneve jagod in špargljev. Stojnice se bodo šibile pod okusno pripravljenimi jedmi iz špargljev, obiskovalce pa bo zapeljal tudi vonj sveže pripravljenih sladic iz jagod. Poleg pestre ponudbe dobrot iz svežih jagod in špargljev bodo gostom ponudili tudi jedi z žara in rokodelske izdelke.

V Trebnjem bodo danes znova petkali. Gre za drugo iz niza kulinarično-družabnih prireditev, ki so jih poimenovali Petkanje. Prireditev je namenjena vsem, ki želijo petkov popoldan ali kratek čas po službi preživeti v krajevnem središču in se prepustiti kulinarični ponudbi, pri čemer se zgledujejo po ljubljanski Odprti kuhni. Cilj Petkanja je v tem, da Trebanjce spodbudijo, da si po končanem delovnem tednu privoščijo sprostitev, druženje in okusno hrano posamično, v družbi prijateljev ali družine.

Dnevi Notranjskega parka ob Cerkniškem jezeru v soboto in nedeljo prinašajo številne poučne in zabavne dejavnosti ter delavnice tako za otroke kot tudi za starejše. Sobota bo bolj kulturno - ustvarjalno obarvana, nedelja pa bo namenjena raziskovanju in zabavi. Poleg rednega programa se bodo obiskovalci lahko spoznali s skrivnostni bitji Cerkniškega jezera, si čez cel dan izposodili kanuje ali kolesa, se udeležili lokostrelstva in zanimivih delavnic domače obrti, izdelave štampiljk, branja pravljic in poslikave obraza. Na voljo bodo tudi lokalne dobrote in spominki notranjskih obrtnikov.

V Bohinju pa bo konec tedna potekal 12. mednarodni festival alpskega cvetja. Ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav bo posvečen štirim alpskim cvetlicam, ki so poimenovane po najvišjem slovenskem vrhu. Festival bo tudi tokrat ponudil vrsto predavanj, delavnic, botaničnih izletov in kulturnih dogodkov.

V okviru festivala Ezl ek bodo nocoj v mariborskem Mestnem parku ponovno priredili operno noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje dreves privabi na tisoče ljudi. V soboto bosta sledila humanitarni pohod in tradicionalni Poklon Ezl eku, v nedeljo pa mestni piknik v mestnem parku. Po lanski uspešni izvedbi bodo v osrednjem mariborskem parku v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci pripravili prostore za piknik in košarice za piknik, ki jih bodo spremljale delavnice za otroke in starejše ter športne dejavnosti v naravi.

V soboto od 14.00 dalje bo staro mestno jedro Krškega oživelo s Festivalom piva Mi(KK)ro Beer Fest Krško 2018, kjer se bo predstavilo dvanajst najboljših pivovarn kraft piva. Za kulinarično ponudbo bodo poskrbeli najboljši lokalni ponudniki hrane. Glasbeno podlago na dogodku bo zagotavljala ekipa Gramofonoteka Sound System, ki ji bo sledil koncert Marine Martensson.

Pester konec tedna se obeta tudi na Obali. V petek zvečer vabijo v Portorož na PortoRose2 - Rose & Rosé Festival, kjer se bodo obiskovalci med elegantnimi vrtnicami in ob spremljavi lahkotne jazz & blues glasbe okušali vrhunska vina Rose' in penine ter druge dobrote z okusom vrtnic.

Konec tedna bo na Gortanovem trgu v Kopru potekal 4. Paninfest - festival koprskega sendviča.