Kuharji iz Lombardije bodo na Pogačarjevem trgu pripravljali rižoto s svinjino. Foto: Organizator
Kuharji iz Lombardije bodo na Pogačarjevem trgu pripravljali rižoto s svinjino. Foto: Organizator
Čipka
Idrijska čipka - slovenski ponos. Foto: BoBo
Koper
Kdaj ste nazadnje plavali v slovenskem morju? Foto: BoBo
Začenja se 37. Festival idrijske čipke

Idrija bo od petka oživela s 37. Festivalom idrijske čipke, največjo prireditvijo v mestu, posvečeno idrijski čipki. Tridnevno festivalsko dogajanje bo prineslo 12 razstav, povezanih s čipko, skupno pa več kot 30 dogodkov. Na osrednjem prizorišču na Mestnem trgu in na trgu sv. Ahacija bo oživel sejem domače in umetnostne obrti, dogajanje bodo popestrili številni spremljevalni dogodki. Vrhunec bo nedeljsko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič. Rdeča nit letošnjega festivala, ki bo potekal do 17. junija, bo 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let uradnega delovanja.

Idea Italia, italijanska tržnica s kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo med soboto, 16., in torkom, 19. junija, vsak dan od 8. do 20. ure že četrtič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu osrednje ljubljanske tržnice. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, iz Toskane, Umbrije, Lombardije in Emilije-Romanje. Prireditev bodo konec tedna popestrili gostujoči kuharji iz Lombardije, ki bodo pripravljali rižoto s svinjino riso alla pilota. Radovedneži se bodo lahko brezplačno poskusili v ročnem nogometu, za otroke pa organizatorji pripravljajo zabavno in poučno igro, prek katere bodo spoznavali italijanska mesta.

12. Festival družin
Zavod Iskreni pripravlja že 12. Festival družin, ki bo do nedelje potekal pri Tavčarjevem dvorcu na Visokem pri Poljanah. Tradicionalna družinska prireditev bo tudi letos sestavljena iz pestrega programa, ki vključuje športne in ustvarjalne aktivnosti, delavnice in predavanja. Največja posebnost festivala je, da poteka tri dni, in največja dogodivščina za družino je, da na festivalu tabori. Festivala pa se je seveda mogoče udeležiti tudi le za dan ali dva. Program bo ustvarjalo več kot 110 nastopajočih in prostovoljcev. Nekateri poudarki iz letošnjega programa so na primer delavnica risanja karikatur, poslikava kamnov, izdelava lesenega metuljčka, šov radijsko vodenih modelov letal, delavnica za očete in otroke, jahanje konjev, družinske sive celice, plesna delavnica za starše in izdelava družinskega drevesa. Na voljo pa bodo denimo tudi plezalna stena, knjižnica pod drevesi in izposoja športnih pripomočkov ter družabnih iger.

Tobačna mesto v Ljubljani bo zasedel dvodnevni #FUKSi 2018, osrednji del Festivala urbane kulture, s pestrim dnevnim in večernim dogajanjem. Danes zvečer bodo oder zasedli DJ Umek, Ten Walls, Mike Vale in Urban Pheiher, v soboto pa bodo festival zavzeli Morcheeba, kamniški trio Matter, glasbeni urednik Vala 202 Žiga Klančar kot DJ Žiga K in Sladica.

Kot je zapisano na spletni strani, #FUKSi ni le glasba, ampak bo ponudil tudi paleto ustvarjalnih, gurmanskih, športnih, okoljsko in družbeno odgovornih vsebin. Del brezplačnega celodnevnega dogajanja bodo med drugim delavnice, izmenjevalnica novih in starih reči ter zeleni urbani kotiček, napoveduje organizator, potovalna agencija za mlade Collegium Mondial Travel. Za lačna festivalska usta bodo poskrbeli različni ponudniki, sodelovati bo mogoče na delavnicah hip hopa in breakdancea ter plesnih spopadih.

Prireditev Živimo Žiri za obuditev centra kraja
V Žireh je pred časom nastala idejna zasnova oblikovanja centra kraja, ki jo je že potrdil tudi občinski svet. Da bi se projekt nadaljeval in zaživel, bo v petek in v soboto prireditev Živimo Žiri pokazala, kakšen bi lahko center Žirov nekoč bil in kako bi ga lahko bolje oživili ter v njem spodbudili druženje. Program pripravljajo številna društva, prireditev pa je podprla tudi občina, ki je prevzela del organizacije. Na dogodku bodo med drugim pripravili turnir v šahu in taroku, prstomet, prostor za rolanje in kotalkanje, otroško igrišče, plezalno steno, pa tudi prostor za druženje, klepet in igro. Potekali bodo kmečka tržnica, odprta kuhinja, bolšji trg, izmenjava knjig in likovna delavnica. Na ogled bodo prikazi izdelave čevljev in čipk. Predstavile se bodo domače plesne skupine, glasbeniki in pevci.

V Žusterni bo znova zaživel park vodnih športov
Danes bo na začetku plaže v Žusterni v Kopru tretje leto zapored zaživel park vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper. Ta bo tudi letos vsem ljubiteljem morja in aktivnega načina življenja vse do septembra ponudil številne aktivnosti. Park vodnih športov bo med drugim ponudil dejavnosti, kot so jadranje in jadranje na deski, spoznavni potopi in tečaji potapljanja ter učenje plavanja. Prav tako bo tudi letos na voljo izposoja kajaka in tečaj kajaka, izposoja supov in tečaj supanja ter posebni izleti s supi ob sončnem zahodu. Zabave željnim bodo na voljo vleka s tubo, vodnim kavčem in banano, prav tako bo na voljo tudi izposoja pedalinov, vodnih koles in opreme za deskanje. Na svoj račun bodo prišli tudi najmlajši, za katere so letos pripravili novost – izposojo električnega vodnega skuterja. Od začetka julija dalje pa se bodo lahko zabavali tudi na napihljivih vodnih igralih oz. vodnem parku Sea-Fun. V sklopu Active Koper se bo mogoče odpraviti tudi na panoramsko vožnjo s tradicionalnim plovilom batano po Koprskem zalivu ali pa se z ladjico odpraviti na izlet do Ankarana in nazaj.

V Kranju veliki ulični klavirski koncert
Layerjeva hiša, PianoRoom in Mestna občina Kranj v petek in soboto v starem mestnem jedru Kranja pripravljajo verjetno največji ulični klavirski koncert pri nas. Na Maistrovem in Glavnem trgu ter na Poštni ulici bo 38 pianistov pripravilo sprehod skozi 300 let evropske in ameriške klavirske glasbe. Ulice Kranja bodo s skupno 49 koncerti več kot 24 ur odmevale v glasbenih presežkih mladih in uveljavljenih pianistov, ki bodo ponudili svojo interpretacijo različnih glasbenih zvrsti, vse od mojstrov klasične glasbe, prek ameriškega in evropskega džeza do sodobnih avtorjev.

Pestro pa bo tudi v nekaterih drugih krajih Slovenije.

Začenja se 37. Festival idrijske čipke