Kanin bodo predvidoma znova odprli šele 25. decembra. Foto: BoBo
Kanin bodo predvidoma znova odprli šele 25. decembra. Foto: BoBo
Kdaj začetek smučarske sezone na Kaninu?

Razlog seveda ni pomanjkanje snega, saj Kanin krasi 80 centimetrov debela snežna odeja, ampak kronično pomanjkanje denarja.

Čeprav zima pomeni le 20-odstotni turistični obisk na Bovškem, so v dolini razočarani. "Hotel se odpira za novo leto, žal čez praznike nimamo nobenih rezervacij. Žalostno je tudi, da nihče izmed hotelirjev o tem, da to soboto še ne bodo pognali naprav, sploh ni bil obveščen, tako da smo izvedeli čisto iz drugih virov," pravi Valentina Marovt iz hotela Sanje ob Soči, ki so ga odprli šele letos junija. Težave z rezervacijami so imeli tudi številni drugi.

"To nepravočasno odpiranje smučišča škoduje vsem, ki delamo v turizmu v dolini. Kar koli se dogovorimo, ne drži, tako da je žal letos spet ista zgodba. Problemi se nadaljujejo in očitno bo treba najprej v vodstvu nekaj narediti," je kritičen Marko Vidič, predsednik sveta Lokalne turistične organizacije Bovec.

V vodstvu – tako kot vsako leto – odgovarjajo, da je za pozen začetek krivo pomanjkanje denarja. ATC Kanin ima kljub lanski rekordno nizki izgubi (371.000 evrov) skupno izgubo že več kot štiri milijone evrov, posledično pa denarja za vzdrževalna dela ni. "Če bi imeli dovolj denarja in po zimski sezoni vse dele že naročili, bi bili dobavitelji bolj razumljivi, tehnične preglede bi lahko opravili prej in bi danes lahko že smučali," pojasnjuje v. d. direktorja ATC-ja Kanin Aleš Uršič.

Goran Kavs, ki v svoji športni agenciji nudi tudi smučarsko opremo in šolo smučanja, pravi, da bi izpad zimske sezone pomenil, da ne bi zmogel več vzdrževati petih zaposlenih, zato je prepričan, da "se samemu smučišču v tej strukturi čas izteka, in upamo, da bo šel ves trud v to, da bi se Kanin razvil v neki nov smučarski center". Prav ta torek so namreč v Bovcu predstavili širokopotezni načrt andorski svetovalci PGI Managementa, ki poleg domačih smučišč med drugim upravlja še centre v Indiji, Turčiji in Argentini. Na sezono našteje približno 1,6 milijona smučarjev.

"Menim, da je preboj Kanina mogoč, čeprav ne bo lahko. Pomembno je, da se odločite, kdo je vaša ciljna skupina, in da izpostavite njegovo fantastično lokacijo, toda za delovanje sistema manjka zelo veliko," je povedal Vincet Tassart iz PGI-ja. V svoj načrt so zato vključili obnovo in gradnjo smučarskih prog, sistem zasneževanja, otroški park in mnogo več. Med drugim nameravajo premakniti tudi dostavno kabinsko žičnico, ki zdaj zaradi vetra smučarjem marsikdaj prepreči dostop do smučišča.

Celotna naložba bi znašala več kot 40 milijonov evrov, dokumentacijo bi morali pridobiti v prihodnjem letu, da bi lahko gradbena dela stekla leta 2014. Le tako bi lahko upali na 80 odstotkov evropskih sredstev, sicer Kanin več kot dve sezoni ne bo zdržal, pravijo poznavalci.

Mariša Bizjak, TV Slovenija

Kdaj začetek smučarske sezone na Kaninu?