Cvetoča sivka že vabi na Kras. Foto: Barbara Renčof
Cvetoča sivka že vabi na Kras. Foto: Barbara Renčof
Barbara Renčof
Andrejka Cerkvenik med kraškim šetrajem. Foto: Barbara Renčof
sivka
Na Krasu lahko v soboto med žetjem sivke preživite zanimiv dan. Foto: Barbara Renčof
Sivka in kraški šetraj vabita na Kras

Andrejka Cerkvenik je pred nekaj leti obnovila staro domačijo svojih prednikov in ob njej uredila promocijsko-izobraževalni zeliščno-začimbni vrt. Na njem raste kar 160 različnih zdravilnih rastlin, ki navdušijo obiskovalce s svojo pisanostjo in pestro uporabnostjo. Največ pozornosti pa gospodarica zdaj posveča avtohtoni začimbnici, kraškemu šetraju in njegovi uporabnosti.

"Kraški šetraj je samonikla začimbnica, ki se najbolj prileže k fižolovim jedem, saj lajša prebavo. Lahko bi mu rekli kraški poper, ker je nekoliko pekoč. Zanj pa tudi pravijo, da je afrodiziak," pove o šetraju Andrejka Cerkvenik. Konec tedna domačija Belajevih vabi na Začinjen kulinarični kraški večer, na katerem se bodo obiskovalci lahko veliko naučili, nabirali kraške začimbnice na vrtu in bližnji gmajni, jih potem pripravili v jedeh in pijačah.

Polja v polnem razcvetu
Nedaleč stran, prav tako na Divaškem, v vasici Brežec, pa so polja sivke že v polnem razcvetu in ravno pravšnja za žetev. Ingrid Dolgan in Bogdan Križman že desetletje živita s sivko in za njo: "Sivka ni uporabna samo v kozmetiki, čeprav je tam zelo cenjena, uporabna je tudi v kuhinji. Iz nje lahko pripravimo sirup, jo dodamo pecivu, čokoladi in zelenjavnim jedem. Povsod tam, kjer dodajamo rožmarin, prija zraven tudi sivka, ampak moramo paziti, da je ne dodamo preveč."

Pot, ki sta jo s polji sivke prehodila Ingrid in Bogdan, ni bila posuta z dišečimi cvetovi, ampak bolj s trnjem, a sta vztrajala. Na domačem trgu se je njuno ime zdaj že uveljavilo, vse uspešneje s svojimi izdelki osvajata tudi tuje trge.

V soboto bodo imeli v Brežcu žetev sivke in nanjo vabijo vse, ki želijo preživeti zanimiv dan na dišečem Krasu in ob tem posoditi še par rok ter poprijeti za srp. Veliko grmov sivke bo treba požeti. Večina snopov pa bo namenjena destilaciji eteričnega olja.

Sivka in kraški šetraj vabita na Kras