Čebelar je zelo pisan ptič, po velikosti podoben škorcu, ki se hrani tudi z (divjimi) čebelami, iz česar izvira tudi njegovo ime. Foto: Pixabay
Čebelar je zelo pisan ptič, po velikosti podoben škorcu, ki se hrani tudi z (divjimi) čebelami, iz česar izvira tudi njegovo ime. Foto: Pixabay

Čebelarja v peskokopu Župjek na Bizeljskem, ki je največje gnezdišče te vrste v Sloveniji, saj so v njem našteli tudi že do 50 parov, v Kozjanskem parku spremljajo že od leta 1985, pravi Karmen Jazbinšek: "V Sloveniji je to največje gnezdišče, tu je tudi najstalnejša kolonija, torej vsako leto so tu prisotni. Gre za ptice selivke, ki se k nam vračajo nekje konec aprila. Prejšnje leto je bilo tukaj 36 parov, kar je lepo število, glede na prejšnji dve leti, ko jih je bilo približno 20. Letos pa, glede na videno do zdaj, domnevamo, da bo tudi lepo število parov."

V teh dveh oz. treh tednih, odkar so po vrnitvi iz južne Afrike v gnezdilni steni, so poskrbeli za ureditev starih ali izdolbli nove rove v pesku, kamor odložijo jajca, zdaj pa je čas za mladino, še pove Karmen Jazbinšek: "Najprej začnejo kopati rove, v katere izležejo jajca, nekje od 4 do 7 jajc, in potem nastopi obdobje, ki je najdejavnejše za njih, obdobje hranjenja mladiča. In takrat vsakih nekaj minut oba starša hranita mladiče, tako da je takrat tudi najboljše obdobje za opazovanje čebelarja."

To je julij. Avgusta se bodo že preselili na obsoteljsko ravnino, bliže hrani. Gnezdilno steno v Župjeku ter okolico v Kozjanskem parku redno urejajo in nadzorujejo. Karmen Jazbinšek ob tem o čebelarju pove še: "Ta ptič je zavarovan, njegov habitat je tudi naravna vrednota državnega pomena, kar pomeni, da je treba biti pri opazovanju ptiča previden, da se ga ne moti, zato smo tukaj v Kozjanskem parku postavili tudi opazovalnice, kjer se lahko v miru, brez motenja čebelarja, fotografira in opazuje."

Čebelar je zelo zanimiva vrsta, ima pisano barvito perje, njegova glavna hrana pa so žuželke, tudi čebele, od koder mu tudi ime. Je podobne velikosti kot škorec, z značilnim oglašanjem "kvik-kvik".

Nekaj parov čebelarjev je tudi v okolici med Bizeljskim in Pišecami ter v gramoznicah Krško-brežiškega polja, ob Savi pri Ljubljani, na obrežjih ali gramoznicah reke Mure in Drave. Letno v Sloveniji gnezdi do 150 parov teh zavarovanih lepotcev, od tega polovica v brežiški občini.

Vrnitev čebelarjev, redkih pisanih ptic