Vsi, ki se podajo na takšno snežno pustolovščino, morajo imeti v mislih, da smučanje zunaj urejenih prog zahteva svoja pravila obnašanja in opremo. Foto: MMC RTV SLO
Vsi, ki se podajo na takšno snežno pustolovščino, morajo imeti v mislih, da smučanje zunaj urejenih prog zahteva svoja pravila obnašanja in opremo. Foto: MMC RTV SLO
Turna smuka na Kaninu

In ker razen nekajurne hoje iz doline ali Nevejskega sedla z italijanske strani trenutno drugačen dostop ni mogoč, se je edina bovška agencija, ki poleg poletne stavi tudi na zimsko sezono, domislila rešitve, imenovane "heliskiing Kanin".

Kakšnih šest minut potrebuje helikopter, da smučarje z A-postaje odpelje na 2350 metrov visoko Sedlo, od koder smo se z izkušenimi vodniki spustili po Krnici do uro in pol oddaljene B-postaje na 1100 metrih. Letos gre bolj za tipanje terena, v prihodnosti pa bi ponudbo radi ponudili tudi na tržišču.

"Mi smo prepričani, da je to lahko tržna niža. Dejstvo je, da je Kanin prepoznaven kot 'free ride' smučišče, in upamo, da se bo ideja na trgu prijela. Cena za tak izlet se bo vrtela med 100 in 150 evri. Lahko bi bila tudi nižja, če bi bil helikopter v Bovcu, a velik strošek je že prihod helikopterja iz Lesc," je povedal Goran Kavs iz športne agencije Soča rafting.

Narava je nepredvidljiva
Vsi, ki se podajo na takšno snežno pustolovščino, morajo imeti v mislih, da smučanje zunaj urejenih prog zahteva svoja pravila obnašanja in opremo: "Poleg čelade tudi lavinski komplet – se pravi žolno, sondo in lopato," pojasnjuje Kavs. Kaj hitro se namreč tudi najizkušenejšim smučarjem lahko pripeti neprijeten padec ali celo poškodba.

"Narava je nepredvidljiva, zato takega smučanja ne priporočam nedeljskim smučarjem. Za to moraš biti športnik, imeti kondicijo, polno znanje, opremo. Lahko imaš vse to, pa tudi najizkušenejše preseneti," pojasnjuje Igor Klavora, zagrizen turni smučar, sicer pa kirurg, ki je Gorana v nekaj sekundah odrešil bolečine zaradi izpahnjene rame. "Smučam 36 let, in to danes je bila moja prva poškodba," je še enkrat potrdil nepredvidljivost narave.

Turno smučanje v porastu
V zadnjih petih letih se je število turnih smučarjev podvojilo, na kar so se prilagodili tudi proizvajalci. Najmočnejši trgi za Elan so poleg Slovenije predvsem Francija, Italija in Avstrija. "Trend gre v zadnjih letih v širše smuči – to pomeni, da s klasičnih 75 milimetrov pod peto prihajamo zdaj že na 99 in več," smernice razvoje pojasnjuje Boštjan Gašperšič iz Elana. Skupaj s preostalo dvajseterico smučarjev je v spustu s Kanina izkusil različne vrste snega – od pomrznjenega na vrhu, do mešanega v sredini, svežega spomladanskega snega in na koncu "že skoraj malo plavanja".

"Heliski" svojevrstna izkušnja
"To, kar smo doživeli danes, je bilo neprecenljivo. Že polet s helikopterjem je izjemna izkušnja, na vrhu razgled in narava … to je to," je vtise strnila Kaja. Več kot sedem metrov debelo snežno odejo sonce zadnje dni vztrajno tanjša. Ker so oblaki zakrili nebo, tokrat ni bilo pogleda na Tržaški zaliv, a doživetje zato tudi za tiste najzvestejše privržence Kanina ni bilo nič manj sladko: "Na Kaninu smučam že 21 let. Nisem pa še nikoli letel s helikopterjem. Združiti oboje je bila res izjemna priložnost," je povedal 23-letni Jure, ki je na smuči stopil, ko je komaj dobro shodil.

Turna smuka na Kaninu