Na Obali je kar nekaj kolesarjem prijaznih hotelov. Foto: BoBo
Na Obali je kar nekaj kolesarjem prijaznih hotelov. Foto: BoBo
Pred dnevi je izšel prvi kolesarsko-pohodniški vodnik po Slovenski Istri z naslovom Uživajmo podeželje. V njem je opisanih 17 kolesarskih in 19 pohodniških izletov ter trije predlogi za konjeniški izleti po Slovenski Istri. Foto: BoBo

Specializirane kolesarske nastanitve pri nas so označene z znakom od enega do petih koles. Na Obali imata Hotel Salinera in hotel Svoboda v Strunjanu oznako z enim kolesom, pred kratkim pa je hotel Tomi dobil oznako s tremi kolesi.

Ob nastopu krize se je Mate Matjaž, ustanovitelj in lastnik hotela Tomi, raje kot za znižanje cen odločil gostom ponuditi dodatno ponudbo. Kot je povedal za STA, so najprej kupili deset gorskih koles z električnim pogonom, ki so jih hotelskim gostom dali v brezplačno uporabo.

"Kolesarski turizem je okoli nas nenormalno razvit, in mi v Sloveniji ga ne znamo izkoristiti," ugotavlja Matjaž. Kot manjši družinski hotel ne morejo konkurirati večjim hotelom, ki pred sezono in po njej spustijo cene na minimum, so pa z odločitvijo za kolesarje dobili nov segment in tudi presegli sezonskost gostov.

Odziv na ponudbo električnih koles je bil pozitiven, zato so se prijavili na razpis za kategorizacijo kolesarjem prijaznih hotelov. Kot opaža Matjaž, kolesarski izleti z električnimi kolesi ne zanimajo zgolj zagretih kolesarjev, pač pa se zanje odločijo tudi tisti gostje, ki sicer ne kolesarijo. Električni pogon na njihovih kolesih omogoča okoli 40 kilometrov avtonomije, tako da tudi utrujenost ali prestrmi klanci ne predstavljajo težav.

V hotelu omogočajo tudi pranje koles in manjša popravila, medtem ko imajo za zahtevnejša dela sklenjene pogodbe s kolesarskimi serviserji. Kmalu pa bodo odprli tudi poseben kolesarski prostor v pritličju hotela, kjer bodo lahko gostje shranili in polnili kolesa, na voljo pa bodo še kopalnice, tako da se bodo lahko po zaključku kolesarjenja oprahali, preoblekli in šli z dvigalom neposredno v sobo.

Do kolesarjev prijazen hotel sicer pomeni, da gre za prenočišče, ki poleg osnovnih turističnih storitev svojim gostom ponujajo tudi možnosti, kot so shramba za kolesa, prostor za čiščenje koles z vodo, stojala za kolesa z osnovnim orodjem, infotočko z informacijami, namenjenimi kolesarjem, in več. Odvisno od ponudbe lahko prenočišča prejmejo oznako enega do petih koles. Do kolesarjev prijazne hotele lahko najdemo po vsej Sloveniji.