Kot so ob odprtju povedali na Mestni občini Celje, je novo igrišče namenjeno predvsem malo večjim otrokom. Foto: Mestna občina Celje
Kot so ob odprtju povedali na Mestni občini Celje, je novo igrišče namenjeno predvsem malo večjim otrokom. Foto: Mestna občina Celje

S projektom želijo dopolniti obstoječo turistično infrastrukturo ob jezeru in prispevati k večji kakovosti preživljanja prostega časa v naravi, so sporočili z občine. Kot je na torkovem odprtju igrišča povedal celjski župan Bojan Šrot, je Šmartinsko jezero kraj, kamor Celjani, pa tudi okoličani in turisti radi prihajajo. "Čeprav gre za umetno jezero, ima izredno lep naravni habitat, ki se je ustvaril v 50 letih obstoja," je še dejal.

Projekt Doza narave v malhi zabave, ki ga bodo sklenili v prvi polovici prihodnjega leta, je ocenjen na 59.000 evrov. Na občini si sicer v okviru razpoložljivih finančnih zmožnosti že več let prizadevajo za celovito ureditev Šmartinskega jezera in razvoj turizma ob njem.

V zadnjih letih so postavili akrobatski skakalnici za skoke v vodo, wake žičnico za smučanje na vodi in zgradili nove javne sanitarije. V Runtolah so odkupili zemljišče in uredili parkirišče za osebna vozila in avtodome z vso potrebno opremo.

Odkupili so tudi objekt čolnarne in umaknili dotrajani plavajoči ladji. Trenutno je v izdelavi projektantska zasnova širše ureditve kompleksa. Na tem mestu je predvidena gradnja večjega gostinsko-panoramskega objekta. Načrtujejo tudi gradnjo dodatnih pomolov za izplov supov.

V zadnjih letih so zgradili okoli četrtino potrebne kanalizacije zaradi zaščite jezerske vode. Lani so zgradili odsek nove kanalizacije za Ribiški dom, kjer je načrtovan nov objekt. Občina želi čim prej rešiti lastniška razmerja na preostalem območju okoli jezera in pridobiti gradbena dovoljenja ter nadaljevati gradnjo kanalizacije. Sprejeli so tudi odlok o plovnem režimu na jezeru, so še navedli na občini.