Ob vsem dobro znanem zdraviliškem turizmu v Rogaški Slatini in nekoliko bolj adrenalinskem v Podčetrtku tudi Obsotelje in Kozjansko ponujata številne zanimivosti in dobrote za butične goste, pravi Anita Čebular iz Razvojne agencije Sotla: "Redki vedo, da je velik del Obsotelja in Kozjanskega tudi pod Unescovo zaščito."

Med bolj znanimi turističnimi kraji v Obsotelju je gotovo Rogaška Slatina. A ta del Slovenije skriva še mnogo več. Foto: BoBo
Med bolj znanimi turističnimi kraji v Obsotelju je gotovo Rogaška Slatina. A ta del Slovenije skriva še mnogo več. Foto: BoBo

Vesna Zagoda Peperko iz turistične agencije Funtus v Rogaški Slatini obiskovalcem priporoča, da "obiščejo steklarsko pot v Steklarni Rogaška in pa kozmetiko Afrodita". Vredno je obiskati tudi Rogatec, muzej na prostem, še pravi.

Kustodinja Vlasta Kramperšek Šuc pa vabi v Baročni muzej v Šmarju pri Jelšah: "Muzej hrani zbirko 43 originalnih restavriranih kipov, ki so bili pred skoraj 300 leti izdelani kot oprema za šmarsko Kalvarijo, po kateri je Šmarje najbolj znano."

Obsoteljski in kozjanski turizem slovita tudi po dobri kulinariki in vinih. Vinogradniki so se povezali in v Šmarju uredili skupno klet, pojasnjuje predsednik vinogradniškega društva Trta Janez Vreže. Tam se lahko skupaj predstavljajo obiskovalcem, tudi če jih je več: "Sem lahko pride za cel avtobus ljudi."

Potepanje ob južni meji se tudi zaradi gostoljubnosti domačinov tako z lahkoto raztegne na več dni.