Poti niso postavljene na novo, ampak so uporabili že obstoječe planinske poti ali gozdne vlake. (Fotografija je arhivska.) Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Poti niso postavljene na novo, ampak so uporabili že obstoječe planinske poti ali gozdne vlake. (Fotografija je arhivska.) Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Nova daljinska pohodniška pot Karavanke povezuje Jezersko, Preddvor, Kranj, Tržič, Žirovnico, Jesenice in Kranjsko Goro. Udeležence čaka sedem etap daljinske poti, ki ponuja priložnosti za aktivna in zelena doživetja, spoznavanje naravne in kulturne dediščine, tudi kulinarike.

Pohodniki imajo več možnosti, pojasnjuje Tamara Mravinec iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj in dodaja: "Ker so dnevne etape, se lahko naredijo krožne. Hodi se po poteh, ki so že bile narejene ali kot planinske poti ali kot gozdne vlake. Torej, ni se posegalo v prostor, da bi naredili nekaj novega, ampak se je preprosto povezalo. Zdaj bi radi, da ponudniki, ki so v okolici, da to ponudijo kot vrsto oddiha, vrsto preživljanja prostega časa."

Daljinska pohodniška pot pod Karavankami preusmerja tok pohodnikov iz najbolj obleganega območja Julijskih Alp in ponuja nove priložnosti turističnim ponudnikom pa tudi vodnikom. Rok Teul z Jezerskega pravi: "Prebivalci pod Kamniško-Savinjskimi Alpami in Karavankami zelo podpiramo take dodatne nove ideje in projekte. Mislim, da je ta Karavanke Trail eden od korakov v pravo smer, saj gre za povsem sonaravno, 'fletno' obliko pohodništva, ki načeloma ni prva izbira za obisk, s čimer spodbujaš pohodnike, da ostanejo dalj časa na eni destinaciji. Povezuje pa izredno lepe kraje."

Organizatorji so že pripravili prvi voden pohod, pomemben za nadaljnjo promocijo. Prve etape, iz doline Podstoržiča do Preddvora, se je udeležila tudi pohodnica Francka Prezelj, ki pravi: "Današnji dan sem zelo težko pričakovala, ker sem vedela, da bo to popolnoma drugačna smer. Midva z možem redno obiskujeva nam najbližjo in zelo obiskano Zaplato. Današnja tura mi je bila izredno všeč, ker rada gledam druge poglede, imam pred sabo drugačne skale, drug utrip, nove izkušnje, nove obraze vidim ... Spoznavam te naše gore iz drugega vidika."

Razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj in destinacije letos pripravljajo še štiri vodene izlete po etapah daljinske poti Karavanke: Zeleni sprehod po Kranju z ogledom kanjona Kokre in Bobovških jezer, pohod od Valvasorjevega doma do Pristave, gozdni pohod od Kranja do Tržiča skozi Udin Boršt ter pohodno turo od Plavškega Rovta do Dovjega.