Začetek poti. Foto: TV Slovenija/Boris Omahen
Začetek poti. Foto: TV Slovenija/Boris Omahen

"Gremo na izlet po Sloveniji, brez dovolilnic, le z osebnimi izkaznicami in z vozniškim dovoljenjem," je svojo pot pojasnil novinar in dodal, da so prebivalci seveda lahko že zdaj prehajali občinske in regijske meje, a le, če so za to imeli dober razlog. Mnogi so tako dobre tri mesece, kolikor je trajal ta ukrep, ostajali znotraj svoje matične občine.

Reportaža iz Odmevov: Potovanje prekmurskega dopisnika Boštjana Rousa z Goričkega v Piran

Boštjan Rous je svojo pot z ekipo začel zjutraj, takoj po javljanju v jutranja poročila, v s soncem obsijanih, a mrzlih Bodoncih na Goričkem (termometer je kazal -12 stopinj Celzija), nato pa ga je pot vodila čez državo proti zahodu.

Preden je ekipa zapustila Prekmurje, je opravila še kratek postanek v Petanjcih. "Kmalu smo zapeljali čez Muro. Nekaj občinskih meja je bilo že za nami, na cesti pa nič kaj večja gneča, kot minule dni. Po tem, ko smo obvozili štajersko prestolnico, smo se ustavili v Slovenski Bistrici. Parkirišče pred tamkajšnjim nakupovalnim središčem je bilo polno."

Tudi v Slovenski Bistrici so prebivalci izkoristili odprtje vseh trgovin v skladu s prehodom Slovenije v oranžno fazo protikoronskih ukrepov.

Okoli 13. ure so že opravili dobri dve tretjini poti, vozili malo po avtocesti, večinoma pa po lokalnih cestah, da so začutili utrip Slovenije, ki je ne omejuje več ukrep prepovedi prehajanja občinskih mej. Ustavili so se tudi v prestolnici, nato pa nadaljevali pot proti Obali, kjer jih je prav tako pričakalo sonce – a je bila temperatura precej prijaznejša od jutranje na Goričkem. "Sonce tu sije drugače," je občutek malce hudomušno komentiral Boštjan Rous.

Novinarska ekipa z Goričkega v Piran
Po odprtju občinskih mej z Goričkega v Piran
Z Goričkega v Piran: Prispeli na Obalo