Pot med krošnjami obišče vedno več tujih obiskovalcev. Foto: Organizator
Pot med krošnjami obišče vedno več tujih obiskovalcev. Foto: Organizator

V prvih letih so zaradi pandemije covida-19 in posledično omejitve potovanj med obiskovalci našteli več kot 95 odstotkov domačih gostov, letos pa se je začel višati odstotek tujcev. Največ, skoraj tretjina, jih prihaja iz Hrvaške, po okoli pet odstotkov predstavljajo Madžari in Avstrijci, gostje pa so tudi iz drugih držav, kot so Češka, Nemčija in Italija. Še vedno pa slovenski gostje predstavljajo več kot polovico vseh.

Samo lani so na Poti med krošnjami imeli dobrih 100.000 obiskovalcev, na začetku letošnjega leta, torej v zimski sezoni, pa so imeli v primerjavi z letom prej za dobro petino višji obisk, predvsem na račun hrvaških obiskovalcev. Do začetka letne sezone je namreč atrakcijo obiskalo okoli 45.000 obiskovalcev.

Sicer pa, kot poudarjajo, je njihova glavna sezona poletje, saj jih julija, avgusta in septembra obišče največ ljudi. "Takrat zanje pripravimo tudi različne dogodke, da je doživetje poti še bolj zanimivo in nepozabno," pojasnjujejo upravljavci, ki sodijo pod okrilje nemške družbe Erlebnis Akademie. Ta je po Evropi in celo v enem kanadskem, skupaj pa 13 podobnih atraktivnih centrih lani privabila okoli 2,3 milijona obiskovalcev.

Ker jih na Rogli v poletnem času obišče največ družin, so vsebine namenjene najmlajšim obiskovalcem z različnimi ustvarjalnicami med krošnjami in podobno, pa tudi odraslim z dogodki, kot so Fontana piva med krošnjami, degustacija vin in delikates, večerni dogodki s Planetarijem in podobno. Konec poletja jih čaka še veliko praznovanje rojstnega dne, ki ga bodo priredili zadnjo nedeljo v avgustu.

Novost: zabavna dirka z veveričkom Emilom

Že znani ponudbi vsako leto dodajajo nove vsebine, s katerimi obiskovalce, ki so že bili pri njih, znova vabijo med krošnje. Letošnja novost, ki bo v program umeščena v kratkem, je Comic Rally – zabavna dirka z veveričkom Emilom, ki v obliki stripa na igriv način podaja tematiko biološke raznovrstnosti.

Namen projekta je mlade navdušiti za ohranjanje narave. Otroci bodo na poti s pomočjo 15 panojev raziskovali pohorske gozdove in pridobili nova znanja, na koncu pa bodo za svoj trud v trgovinici prejeli simbolično nagrado. Novost letošnjega poletja je tudi obisk mobilnega planetarija, v katerem lahko obiskovalci spoznavajo skrivnosti nočnega neba, planete, meglice in galaksije, najlepše grške mite in junake ter ozvezdja našega neba. Planetarij bo ob Poti med krošnjami odprt od 17. julija do 27. avgusta.

Živahno tudi zaradi priprav športnikov

Sicer pa je na Rogli in v Termah Zreče poleti živahno tudi zaradi številnih vrhunskih športnikov, ki k njim prihajajo na priprave. V Uniturjevih centrih se namreč na nove zmage vsako leto pripravlja okoli 3000 športnikov oziroma okoli 120 različnih klubov ali reprezentanc. Potem ko se je pri njih že maja na preteklo evropsko prvenstvo v Ljubljani pripravljala ženske košarkarska reprezentanca, je začetek poletja tradicionalno namenjen pripravam nogometašev. Letos so gostili ali pa še gostijo 15 klubov, ki so v času priprav med seboj ali z nekaterimi slovenskimi klubi odigrali številne prijateljske tekme.

Pred novimi tekmovanji so pri njih rokometaši Pick Szeged in rokometašice ljubljanskega Krima ter slovenska moška rokometna reprezentanca, ki se je kvalificirala na evropsko prvenstvo 2024. Prvoligašema nemške košarkarske lige Heidelbergu in Mitteldeutscherju se bodo pridružile še mlajše slovenske košarkarske selekcije. Četrtič zapored se na Roglo vrača tudi razvojna ekipa nizozemskega kolesarskega kluba Jumbo Visma.