Sprehod po Močvari. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Sprehod po Močvari. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

V Moravskih Toplicah v zadnjem obdobju stavijo na mobilnost turistov, ki nočejo zgolj poležavati ob bazenih. "Sama destinacija Moravske Toplice ima več kot 250 kilometrov označenih kolesarskih poti različnih stopenj in dolžin ter tudi več kot 100 kilometrov označenih pohodnih poti," pojasni Sonja Bily, direktorica TIC-a Moravske.

Gostje jih s pridom uporabljajo, ko kolesarijo po Goričkem. "Vse poti so speljane tako, da naši gostje lahko spoznavajo naravne znamenitosti, kulturno dediščino in predvsem vrle lokalne ponudnike," razlaga Sonja Bily.

In taki so v Lončarovcih, vasici, kjer so domačini pred štirimi leti stopili skupaj in se sami lotili gradnje tematske učne poti, ki so jo poimenovali Močvara. "Zanimivost te lokacije je ta, da se na majhni površini, skupno kakšnem hektarju, mešajo različni življenjski prostori. Tukaj imamo potok, mokrotne travnike, jelšev gozd, močvirje," pojasnjuje Tomaž Koltai, predsednik krajevne skupnosti Lončarovci.

V miru in spokojnosti narave, kjer to, da ni telefonskega signala, dojemajo kot prednost, ne pa slabost, uživajo tudi domačini. "Tudi ko je slabo vreme, prideš, pogledaš, poduhaš in se vživiš v to naravo, ki je okoli tebe," pravi Maja Adanič.

Naravo cenijo tudi mali Lončarovčani. Vedo, kakšni moramo biti, da jo ohranimo. "Prijazni in čisti. Ne da bi metali smeti, ker bi se vse umazalo in bi bila narava mrtva," pove Dani Kranjec.

Ob tematski učni poti razmišljajo tudi o obujanju lončarske dejavnosti. "Smo se že pogovarjali, da bi mogoče začeli z idejo o dogodku, s kakšnimi delavnicami, da bi vrnili lončarstvo v Lončarovce," pravi Koltai.

Ker Lončarovce odkriva vse več turistov, nameravajo podjetni in pridni domačini učno pot Močvara podaljšati.

Lončarovci: vaščani zgradili tematsko učno pot