Češnje bodo znova povezovale sladokusce tega sočnega sadeža. Foto: MMC RTV SLO
Češnje bodo znova povezovale sladokusce tega sočnega sadeža. Foto: MMC RTV SLO
Češnje
Zanimiva bo tudi osrednja nedeljska prireditev s povorko kmečkih voz, tokrat na temo, kako privabiti turiste v Brda. V povorki bodo sodelovali vozovi briških vasi (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO

Novost letošnjega praznika češenj, ki bo na Dobrovem in v Šmartnem v Goriških brdih potekal med 1. in 10. junijem, je prava briška poroka. Dogajanje na 46. prazniku češenj bo sicer zaznamovalo več kot 50 različnih dogodkov, med katerimi izstopajo še Maraton češenj, Dan odprtih kleti in osrednja prireditev s povorko kmečkih voz.

Maraton češenj kljub 108 kilometrom poti vsako leto privabi več kot tisoč kolesarjev. Prireditev je rekreativne narave, kljub temu pa na koncu nagradijo najštevilčnejše ekipe, najstarejše in najmlajše udeležence in druge. Maraton češenj bo že v soboto, 2. junija, popeljal kolesarje iz Ljubljane do Dobrovega, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja stikov z javnostjo v Vinski kleti Goriška brda Neja Škrinjar.

V nedeljo bodo na svoj račun prišli predvsem ljubitelji hoje, saj organizatorji pripravljajo osmi pohod Od češnje do češnje. Tudi sicer so v Goriških brdih uredili kar devet različnih pohodnih poti, poimenovanih po starih sortah češenj, dve pa sta povezani v mednarodno mrežo pohodnih poti iz Avstrije v Italijo. Popotnike po poteh vodijo urejeni smerokazi, v TIC-u Brda pa so pripravili tudi zloženko z natančnimi opisi vseh poti.

Na briški poroki, ki bo 9. junija, se bosta poročila Silvija Kumer in Tadej Kranjc. Svatje bodo oblečeni v tradicionalne briške noše, poroka pa bo potekala po vseh tradicionalnih poročnih običajih, od snubitve, govora očetov, priprave bale, slovesa od doma vse do poroke. Nekatere šege in navade, ki so potekale pred poroko, so z ženinom in nevesto že posneli, poroki pa bodo svatje in obiskovalci Praznika češenj lahko prisostvovali 9. junija.