Fornače Foto: Radio Koper/Lea Širok
Fornače Foto: Radio Koper/Lea Širok

Po podatkih statističnega urada so turistični delavci v prvih petih mesecih namreč našteli osem odstotkov več tujih in domačih gostov kot v istem lanskem obdobju. Poleg kakovosti in v zadnjem času tudi varnosti ima pri tem pomembno vlogo raznovrstna turistična ponudba.

V piranski občini jo bo letos popestril tudi povsem obnovljen obalni pas na Fornačah, ki ga bodo namenu uradno predali v sredo. Za naložbo v prenovo obale, ki jo je leta 2013 ob Morski biološki postaji močno poškodovalo neurje, je občina odštela pol milijona evrov.

Obalo na Fornačah so v nekaj mesecih celovito in večnivojsko obnovili. Pas neposredno ob morju je delno prodnat, delno betonski, dostopi v morje pa so prijazni tudi za invalide. "Namenjen bo sončenju, sprehajanju, posedanju. Nad njim bo pas zelenice z drevoredom pinij obiskovalcem nudil senco v vročih poletnih dneh," pojasnjuje vodja občinske službe za naložbe Karmen Pines.

Lesene površine za sončenje
Za sončenje so postavili lesene površine, vzporedno s pasom ob morju pa speljali sprehajalno pot in kolesarsko stezo. S prenovo Fornač je mesto pridobilo nov prostor druženja in rekreacije, ki ga bo mogoče uporabljati v vseh letnih časih. Zagotovo pa predstavlja tudi popestritev turistične ponudbe.

Prav o tem so razmišljali na Centralni plaži v Portorožu, kjer si obiskovalci lahko krajšajo čas na številnih in raznovrstnih organiziranih dejavnostih. Prvič letos si v okviru projekta Knjižnica na plaži lahko izposojajo knjige, za kar skrbi Simon Maršič: "Čez dan si obiskovalci izposodijo od 15 do 20 knjig, ob tem pa moramo upoštevati, da sezona še ni na vrhuncu."

Če poležavanje na plaži ni dovolj ...
In če sončenje, plavanje, igranje odbojke na mivki, supanje ter branje knjig niso dovolj, prav posebno doživetje ponuja Arheološki park Simonov zaliv. Tu si je ostanke rimske vile mogoče ogledati tudi pod vodo. Strokovno vodene potope bodo julija in avgusta ob torkih in po predhodni prijavi izvajali inštruktorji piranskega Inštituta za potapljanje. Predrag Ljubotina nam je povedal, kaj je videti pod vodo: "Gre v bistvu za ostanke rimskega pomola, ki je sestavni del vile. Mi pa zdaj urejamo določene točke, ki bodo še dodatno popestrile ta obisk." Zanimanje za prvi podvodni arheološki muzej v Sloveniji je že lani, ko so potope začeli izvajati, preseglo pričakovanja, še dodaja Ljubotina: "Peljali smo več kot sto obiskovalcev na ogled podvodnega dela."

Skok na morje pa si bodo privoščile tudi gibljive slike. Na prenovljeni plaži v Valdoltri bo namreč od ponedeljka do četrtka potekala Animateka z delavnicami animacije in večernimi projekcijami.