Ljubki žepki za dišečo sivko. Foto: Fanči Moljk
Ljubki žepki za dišečo sivko. Foto: Fanči Moljk
Praznik sivke na Marnem
Damjana Napret Čeperlin, ki je dogodek organizirala drugič, je sivko zasadila maja 2015 na polju ob cesti, ki zavije proti Goram. Foto: Fanči Moljk
Praznik sivke na Marnem
Joga z vonjem po sivki. Foto: Fanči Moljk

Kot je znano, ima sivka 2000-letno tradicijo predvsem v Sredozemlju, a se je razširila tudi drugod. Medtem ko smo jo poznali v preteklosti le za preganjanje moljev, zadnja leta spoznavamo še njene druge pozitivne lastnosti - skoraj vsaka gospodinja jo ima na svojem vrtu, vedno bolj se lotevajo tudi sajenja večjih nasadov. Damjana Napret Čeperlin, ki je dogodek organizirala drugič, je sivko zasadila maja 2015 na polju ob cesti, ki zavije proti Goram.

Na Marnem so med 23. in 25. junijem sivko ponujali v različnih oblikah - kot svež napitek, sirup, losjon, liker in čaj. Svoje izdelke so na ogled in v prodajo ponujale Zeliščarke Zasavja, Kmečke žene iz Hrastnika so poskrbele za peciva in potice. Devetošolka Ana Čeperlin, pa je v svojem kuharskem kotičku pekla ovsene palačinke in delala smutije po želji posameznikov.

Brezplačno krajšajo, robijo, menjajo zadrge
Drug dan tridnevnega praznika sivke so največ pozornosti vzbujale članice Plavic, ki delujejo pod geslom Šivam, kvačkam in pomagam. "Brezplačno skrajšamo hlače, krilo, vstavimo novo zadrgo,” je povedala Heda Funkl iz Novega Dola. Na Marnem pa so izdelovale ljubke žepke, hišice, srčke … kamor so natlačile sivkine cvetove. Na stojnicah pa so razstavljali različni ponudniki kruh iz kmečke peči, pecivo, fotografije na lesu, igrače iz volne, medene izdelke.

Vanja Gianini s Kovka, ki se trudi popestriti turistično ponudbo Zasavja z ježo konj, je razveselila tudi otroke, ki so prišli na praznik sivke. Priložnost za fotografiranje s konji so izkoristili obiskovalci tudi takrat, ko so se ustavili konjeniki, namenjeni v Gore na žegnanje konj.

Joga z vonjem po sivki
Vse tri dneve je potekala tudi joga, ki je bila na nedeljsko jutro še posebej prijetna. Lahen veter jih je umirjal z vonjavami sivke in tako z aromaterapijo podprl učinkovanje asan. Za obiskovalci je bilo najbolj privlačno, da so se lahko sprehodili po polju sivke in si sami nabirali šopke. Vse dni je potekala tudi delavnica izdelovanja venčkov, ki sta jo vodili Eva Koncilja in Tina Juršič, pomočnici v vrtnariji, in skrbeli, da je bila košara s sivko vedno polna.

Jožica Hriberšek - Joca, znana hrastniška humoristka, pa je tokrat prevzela vlogo zeliščarke in zabavne gostiteljice. Iz lesenih palet si je zgradila ljubko hišico in jo pokrila s smrečjem. Svoje zatočišče je opremila s starim lavorjem, tehtnico, starimi vrči in kozarci in ves čas skrbela za mimoidoče s skrivnostnimi napoji.

"Vrtnarija Damjane Napret Čeperlin se je v teh dneh odela v razne odtenke vijolične barve. Provansa je prišla kar k nam domov, v Zasavje," je zapisala obiskovalka v knjigo vtisov. Tako so občutili tudi vsi drugi ljubitelji kraljice dišavnic, ki so prišli na Marno.