Evropska pešpot E12 poteka med Škofijami in Sečovljami. Foto: Jože Prah
Evropska pešpot E12 poteka med Škofijami in Sečovljami. Foto: Jože Prah
Jože Prah, predsednik KEUPS
V Sloveniji skrbi za 1000 kilometrov evropskih pešpoti Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS), ki ga vodi Jože Prah. Foto: Osebni arhiv

Nova evropska pešpot E12 poteka iz Španije, Francije in Italije po slovenski in hrvaški jadranski obali v Črno goro, Grčijo in naprej v vzhodno Sredozemlje. Slovenski odsek med Škofijami in Sečovljami je dolg malo manj kot 50 kilometrov, za kar pohodniki potrebujejo od dva do tri dni, svojo pot pa lahko z žigi potrdijo na treh nadzornih točkah, v Ankaranu, Strunjanu in Sečovljah.

Slovenski del poti E12 krajši od E6 in E7
Skozi Evropi poteka dvanajst evropskih pešpoti, med njimi tri tudi skozi Slovenije, in sicer E6, E7 in že omenjena E12. Evropska pešpot E6 (Ciglarjeva pot), ki pelje od Baltika do Jadrana, poteka v Sloveniji od Radelj na Koroškem do Strunjana ob Jadranskem morju ter ob morju mimo Portoroža do Sečovelj. Dolga je nekaj manj kot 400 kilometrov, na njej je 39 nadzornih točk, prehoditi pa jo je mogoče v dobrih 14 dneh, pojasnjujejo na Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS).

Evropska pešpot E7 (Naprudnikova pot), ki povezuje Atlantik in Črno morje, Slovenijo premeri od Robiča do Hodoša, kar pomeni, da je dolga 600 kilometrov in ima 42 nadzornih točk z žigi. Prehoditi jo je mogoče v dobrih 30 dneh, še pravijo v KEUPS-u, ki upravlja tisoč kilometrov evropskih pešpoti v Sloveniji.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik pred odprtjem omenjene poti, ki bo v soboto, pojasnjuje, da so z ureditvijo nove pešpoti izpolnili mednarodne dogovore, obenem pa "razširili ponudbo za pohodništvo in planinarjenje, ki sta zelo priljubljeni obliki prostočasne dejavnosti tako Slovencev kot tudi vedno več tujih turistov".

Pešpoti kot pomemben del turistične ponudbe
Kot turističen potencial omenjeno pot vidi tudi predsednik KEUPS-a Jože Prah: "Nova pot bo tudi prispevek k razvoju turistične infrastrukture območja in promociji turistične regije, saj bo pohodnike popeljala skozi tri obalna mesta in mimo številnih turističnih objektov, ki so za tovrstni turizem nepogrešljivi." Pritrjuje mu tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja: "Slovenija je pohodniški cilj, ki ponuja vrsto kakovostnih turističnih produktov. TZS želi s svojimi društvi narediti produkt pohodništva še bolj živ in prepleten z zgodbami. Veseli nas, da odpiramo novo evropsko pešpot E 12, ki nas bo še bolje povezala z Evropo.”