Kažipot za planino Kuhinja pod Krnom. Foto: Mariša Bizjak
Kažipot za planino Kuhinja pod Krnom. Foto: Mariša Bizjak

Planino Kuhinja pod Krnskim pogorjem so pred osmimi leti oživili s pomočjo popotresnega denarja, potem ko je bila skoraj štiri desetletja opuščena. Tam je živahno nekje od sredine maja do sredine oktobra, odvisno od vremena in paše.

Med rezanjem skute smo popoldne zmotili 27-letnega Mateja Rutarja iz Smasti, ki se pozimi doma ukvarja s kmetijstvom, zadnja tri poletja pa je mlekar na planini pod vznožjem Krna: "Tukaj delava dva. Zjutraj vstaneva ob štirih, greva po krave, potem pa molzeva. Imava 50 krav in enega bika, na dan je približno 700 litrov mleka, približno 15 koles sira in pa 30 kilogramov skute." Kadar je lepo vreme, večino prodajo že na planini. Preostanek kmetje prodajo doma.

Na leto v Posočju pridelajo vsaj 50 ton planinskega sira in vsaj 20 ton planinske skute, ki ima zagotovo polnejši okus kot izdelki iz doline: "Postopki so enaki, različna je paša in hrana. Poleg tega se živali tukaj gibljejo, v dolini pa so pozimi zaprte, jedo silažo, seno in podobno," razlaga Rutar.

Za kilogram planinskega sira je treba odšteti 10 evrov, za sir tolminc, ki ima evropsko zaščiteno poreklo, pa še 2 evra več. A certifikat so v zadnjih letih poleg Mlekarne Planika pridobili le redki sirarji. Podobno opažajo tudi na Bovškem, kjer ima od leta 2012 zaščiteno označbo porekla tudi bovški ovčji sir.

Če boste torej sončen konec tedna izkoristili za pohod na Krn ali zgolj za lahkotnejši izlet, obiska katere izmed planin pod vršaci zagotovo ne boste obžalovali.