Gradnja treh kilometrov kolesarske povezave je stala dobre štiri milijone evrov. Foto: Twitter/MZI
Gradnja treh kilometrov kolesarske povezave je stala dobre štiri milijone evrov. Foto: Twitter/MZI

Tolminski župan Alen Červ je poudaril, da gre za pomembno pridobitev, saj je kolesarstvo za Posočje velik potencial, tako za prebivalce kot način dnevne migracije in rekreacijo kot tudi za turizem. V neposredni bližini stoji železniška postaja, ki bo kmalu predmet celovite prenove v multimodalno središče. Načrtuje se tudi povezava do postaje in naprej po dolini Idrijce, je dejal Červ.

"Kaj je lepšega kot obiskovalci, ki bodo lahko prišli v našo dolino na zelen način, z vlakom, in bodo tam zamenjali prevozno sredstvo za še bolj zeleno kolo in si od blizu ogledali naše naravne lepote," je med drugim dejal župan.

Občina Tolmin je skladno s sporazumom o sofinanciranju v okviru projekta uredila obstoječe občinske ceste oziroma dve navezavi – od bara ob mostarskem jezeru do Modreja ter od brvi čez Tolminko proti nekdanjemu hotelu Paradiso. Červ je povedal, da je nova povezava kamenček v mozaiku povezave celotnega Posočja in da jo bo treba nadaljevati v obe smeri.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, da so polovico potrebnih sredstev pridobili iz evropskih virov. Kolesarske povezave so v kontekstu trajnostne mobilnosti po njenih besedah pravi koraki: "Kilometer po kilometer, pa bo na koncu tudi Slovenija kolesarsko povezana." Po njenih besedah bo letos v državi končanih približno 100 kilometrov kolesarskih povezav.

Izgradnja kolesarske steze je bila zahteven gradbeni projekt, kar kaže tudi cena, je še povedala ministrica, ki jo veseli, da jim jo je uspelo dokončati in odpreti v roku še pred glavno turistično sezono.

Odprli kolesarsko pot Modrej-Tolmin