Obnovljena kmečka hiša družine Mlakar. Foto: TV Slovenija
Obnovljena kmečka hiša družine Mlakar. Foto: TV Slovenija

Bernard in Janja Mlakar sta v vasi Viševek v Loški dolini obnovila mogočno kmetijo njenih prednikov. Pravi etnološki biser na kmetiji je 150 let stara žaga, ki razen rezil nima kovinskih delov. Izrisal jo je Leonardo da Vinci in še vedno deluje na enak način, le da jo je v preteklosti poganjala moč vode, zdaj pa elektrika.

Ko jo je Bernard po nekaj letih te dni znova pognal, je bil preprosto navdušen. "So mi dobesedno solze pritekle v oči. Sem rekel: 'Evo, uspelo mi je, da bo šlo to znanje še naprej, da ne bom ravno jaz tisti, ki bo to opustil.' Oba z ženo imava čut za to, da z veseljem, pa tudi s ponosom ohranjava te stvari. /.../ Duh naših prednikov, ki se prenaša v sedanjost."

Popolnoma obnovljen je tudi dve stoletji star mlin. Včasih jih je bilo v dolini enajst, zdaj stoji samo še njihov. "Zadnji mlinar je bil moj oče. 1974. leta je nehal in so se vrata mlina zaprla," se spominja Janja Mlakar.

Načrtujeta tudi obnovo notranjosti, saj si želita, da bi po pol stoletja znova lahko zavrteli kamne in začeli mleti svoje žito. "Sejemo žita, predvsem piro in ječmen, ječmen uporabljamo tudi za krmo živali. Želimo biti čim bolj samooskrbni," pojasnjuje Janja Mlakar.

Na kmetiji veliko hrane pridelajo sami. Krave so na pašnikih skozi vse leto, ko so v hlevu, ni nobena privezana. Tudi njihove kokoši imajo svoj travnik in velik premični dom. Bernard in Janja pravita: "Živeti na kmetiji in delati na zemlji je velik privilegij."

Na obisku samooskrbne kmetije v Loški dolini