Drsanje je priljubljena zimska dejavnost. Foto: Pixabay
Drsanje je priljubljena zimska dejavnost. Foto: Pixabay

Posavje nima smučišča, čeprav je nekaj manjših v daljni preteklosti obratovalo, na primer na Planini nad Podbočjem ali na Lisci. Na obeh je zdaj nekaj snega, dovolj za sankanje.

Pravo zimo lahko Posavci doživijo le na drsališčih, ki jih imajo v Termah Čatež, v Krškem in v Podčetrtku – in vsa so zelo obiskana. Tisto v Krškem starem mestnem jedru ima pravi led, veliko je 200 m2, občina ga je kupila pred nekaj leti, upravlja pa ga MC Krško. Direktorica Manuela Bojnec pravi: "Veseli smo, da je drsališče zelo obiskano, med tednom imamo približno 50 drsalcev na dan, ob koncu tedna tudi do 100, pri čemer seveda upoštevamo veljavne ukrepe NIJZ-ja, drsalci prihajajo v bistvu iz celotnega Posavja in širše, tudi Novega mesta. Pravijo, da je drsališče zelo urejeno. Všeč jim je to, da imamo več kot 50 parov drsalk, izposojamo brezplačno, prav tako pa je brezplačno tudi drsanje."

V bližini je največje drsališče, okoli 600 m2 meri, že vrsto let v Termah Čatež, izposoja in vstop na drsališče sta po 3,5 evra, vstopnica pa je unovčljiva v njihovi slaščičarni. Drsališče imajo zadnjih nekaj let tudi v Podčetrtku, letos so ga prestavili ob vpadnico v središče, pri gasilskem domu, direktor TIC-a Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjan Misja: "Veliko je 18 x 10 metrov, a smo ga zaradi lokacije malo zmanjšali. Namen smo ga imeli odprtega nekje do sredine januarja, pa smo potem ravno zaradi odziva – ljudje so nas prosili, ali bi lahko podaljšali, to je le edino drsališče in neki dogodek od Brežic do Celja – podaljšali do 6. marca."

Otroci iz njihove šole in vrtca vsako leto prve zavoje na ledeni površini nabirajo zastonj, tudi letos je tako, pritrjuje Misja, še več: "Smo pa zdaj, ko bomo imeli dlje odprto, povabili vse okoliške šole, že naslednji teden pride nekaj šol brezplačno drsat dopoldne."

"Mi mamo na voljo drsalke od številke 26 do 46, najem drsalk je 5 evrov, za otroke je pa 2 evra, oz. če pridete s svojimi drsalkami, je vstop 2 evra za odrasle in 1 evro za otroke, edini pogoj na drsališču je PCT," je še pojasnil.

So pa znane razmere z drsališč odnesle zabavne programe in gostinsko ponudbo.