V zadnjih dneh je Veliko Planino obiskalo izjemno veliko obiskovalcev. Foto: Miro Štebe/MMC
V zadnjih dneh je Veliko Planino obiskalo izjemno veliko obiskovalcev. Foto: Miro Štebe/MMC
Velika Planina
Sire trniče so včasih izdelovali pastirji, ki so dolge mesece pasli na planini. Vedno so izdelali po dva trniča in enega so poklonili svoji izvoljenki, drugega pa so obdržali zase. Foto: Miro Štebe/MMC
Na Veliki Planini praznik pastirjev

Tako v petek kot nedeljo so pred kapelico Marije Snežne darovali sveto mašo, nato pa so v pastirskem "parlamentu" - na prostoru, kjer je v pastirskem naselju plesišče, pripravili še veselico. Vse tri dni je bila planina zelo dobro obiskana, tako da je bilo to praznovanje, vsaj kar se obiska tiče, verjetno vrhunec letošnje poletne turistične sezone na planini. V petek je bilo med obiskovalci zelo veliko tujcev, v nedeljo pa so prevladovali predvsem slovenski planinci.

Obiskovalcem so pastirji in gospodinje v pastirskih stanovih ponujali tudi najrazličnejše pastirske dobrote, pri Preskarjevi muzejski bajti pa so si obiskovalci lahko ogledali tudi, kako izdelujejo sire trniče, ki so zanimiva posebnost Velike planine. Gre za posušen trd sir, oblikovan v kepice, ki spominjajo na ženske prsi.

Sire trniče so včasih izdelovali pastirji, ki so dolge mesece pasli na Planini. Vedno so izdelali po dva trniča in enega so poklonili svoji izvoljenki, drugega pa so obdržali zase. Vsak sir trnič je okrašen z vzorci, ki jih vanj vtisnejo s pomočjo umetelno izrezljanih lesenih deščic. Tem pravijo pisave. Vsak pastir je po svoje izrezljal vzorec svoje pisave, tako da je vsak sir izražal tudi spretnost in domišljijo svojega avtorja. Okrašene sire so nato sušili nad odprtimi ognjišči v pastirskih bajtah, tako da so dobili lepo rumeno zlato barvo.

Dekleta, ki so jim pastirji poklonili trniče, so okrašene sire sprejemale kot ljubezenska darilca, če pa jim pastir darovalec ni veliko pomenil, pa so sir enostavno pojedle.

Ker gre za trde sire, so še zlasti uporabni, če jih naribamo in dodamo različnim jedem. Kamniški turistični delavci se trudijo, da bi trniči postali prepoznaven kamniški spominek in da bi Kamnik postal prepoznaven tudi po jedeh s trniči. Prav zato so gostinci iz Kamnika in okolice že razvili celo vrsto okusnih jedi z dodanim sirom trničev. Obiskovalci pastirskega praznika so lahko pri Preskarjevi bajti tudi sami poskusili izoblikovati in okrasiti trniče, jedi, obogatene s trniči, pa so lahko poskusili v celi vrsti kamniških gostišč.

Na Veliki Planini praznik pastirjev