Z denarjem od prodaje blitve so v Padni dokončali gradnjo zvonika. Foto: RTV SLO
Z denarjem od prodaje blitve so v Padni dokončali gradnjo zvonika. Foto: RTV SLO
Praznik olja in bledeža

Osrednji namen prireditve, ki jo v Padni organizirajo prvič doslej, je po besedah organizatorjev iz Turističnega združenja Portorož promocija istrskega zaledja.

Bledež oziroma blitva je v ospredju prireditve, kot zatrjujejo prebivalci Padne, pa je vasica znana po pridelavi blitve, s prihodki od prodaje te zelenjave pa so vaščani leta 1885 celo zgradili vaški zvonik. Danes z bledežem pripravljajo številne okusne jedi, med njimi mulce iz bledeža in riža ali sipe z bledežem in polento.

Novinar Branko Vrabec je obiskal praznik olja in bledeža, več o tem v priloženem videu.

Svoj prostor na prireditvi, s katerim želijo obiskovalcem Obale približati bogastvo istrske kulinarike, so našli tudi tamkajšnji pridelovalci oljčnega olja, ki so svoje izdelke lahko predstavili in prodali na "oljčni osmici". Prodaja oljčnega olja, zasnovana po vzoru "vinskih osmic", ki jih sicer poznajo na Obali, bo pridelovalcem po prepričanju organizatorjev omogočila lažjo prodajo in promocijo olja, obiskovalce pa seznanjala z avtohtonimi sortami oljk v občini Piran.

V okviru prireditve si lahko pogledate fotografsko razstavo Oljka, večno drevo avtorja Roberta Titana, danes pa bo organizirana tudi 30 kilometrov dolga krožna kolesarska tura med istrskimi vasicami.

Praznik olja in bledeža