Ljubitelji narave so v dolino v šestih letih prinesli že več kot 27 ton odpadkov. Foto: BoBo
Ljubitelji narave so v dolino v šestih letih prinesli že več kot 27 ton odpadkov. Foto: BoBo

Z vrečkami za smeti je Zavarovalnica Triglav že na začetku sezone opremila šest zgornjih postaj slovenskih žičnic - Krvavec, Velika planina, Vogel, Golte, Stari vrh in Mariborsko Pohorje. Skupaj je opremljenih že več kot 60 postojank.

Planinsko-ekološko gibanje bo trajalo vse do oktobra, začelo pa se je pri koči Luka na Mariborskem Pohorju, kjer so se planinci ob deseti uri zbrali pri vznožju gondolske žičnice Pohorska vzpenjača. Udeleženci vseh starosti, ki so opremljeni z biorazgradljivimi vrečkami, majicami akcije in rokavicami, bodo danes očistili Mariborsko Pohorje.

Športniki - ambasadorji čistih gora
Z akcijo Očistimo naše gore so začeli leta 2010 po uspešno izpeljani akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ko so čiščenje okolja želeli prenesti še v gore. Zavarovalnica Triglav je tedaj mobilizirala oskrbnike gorskih koč in planince, ki jim je razdelila 35.000 biorazgradljivih vrečk, z njimi pa je opremila tudi 25 planinskih postojank.

Leta 2011 se je akcija razširila na čiščenje sredogorskega sveta in planin, vzpostavljena pa je bila tudi Facebookova stran, ki je ob koncu sezone štela že 14.000 privržencev. Leto kasneje so se v akcijo vključili znani slovenski športniki, ki so postali ambasadorji čistih gora.

Varno v gore
Naslednja leta so se v okviru akcije lotili še obnove otroških igrišč v planinskem svetu in s Planinsko zvezo Slovenije pomagali pri načrtovanju poti na slovenske vrhove. Lani je Zavarovalnica Triglav začela sodelovati še z Gorsko reševalno zvezo Slovenije in se v sklopu projekta Otroci se učijo pomagati z delavnicami po slovenskih osnovnih šolah lotila ozaveščanja otrok o varnosti v gorskem svetu.

Tako je Zavarovalnica Triglav, ki je ime dobila po najvišjem slovenskem vrhu, prvotnemu sporočilu akcije - skrbi za čiste gore - skozi leta dodala še širjenje zavesti o varnejšem obiskovanju gora.