Adrenalinski park se odpira konec tedna. Foto: Postojnska jama
Adrenalinski park se odpira konec tedna. Foto: Postojnska jama

Priključitev družbe Hotel Cerkno, ki upravlja tamkajšnje smučišče, terme in hotel, k družbi Postojnska jama pomeni za cerkljanski turizem prelomnico, je na novinarski konferenci v sredo v Cerknem ocenil predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

"Vprašanje ni, ali so spremembe potrebne, vprašanje je, ali jih Cerkljansko želi," je dejal in napovedal zeleno preobrazbo smučišča, saj so smučarske sezone vse krajše in se morajo slovenska smučišča preobraziti v celoletna središča za aktivni oddih. Bo pa ta preobrazba po njegovih besedah dolgotrajna in počasna. "Transformacijo smo začeli s postavitvijo adrenalinskega parka in spodbujanjem ljudi k pohodništvu in kolesarstvu, kupili smo tudi nova električna kolesa. S tem smo začeli težišče sezone prestavljati na pomladne in poletne mesece ter spreminjati strukturo gostov," je dejal Batagelj.

Kot so v izjavi za javnost sporočili iz družbe, je Batagelj ocenil, da je "žičničarstvo v Sloveniji čista izguba". "Dejstvo je, da smučišče ni več generator turizma na Cerkljanskem. Zaman je križem rok pogledovati proti smučišču in čakati, kdaj bomo priklopili topove in zasneževali. Zime so vedno krajše in zaradi podnebnih sprememb je povsem legitimno vprašanje: kako se bomo razvijali v naslednjih 15 letih? Ali res želimo vztrajati na aktivnosti, ki ni perspektivna? Ki ni trajnostna? Bomo res kot v Dubaju, kjer pod šotorom pri 30 °C smučajo? To ni prava pot. To ni strategija slovenskega turizma," so še povzeli Batageljeve besede.

Na novinarski konferenci je sicer poudaril pomen sodelovanja z občino Cerkno in lokalno turistično organizacijo Laufar Cerkno, saj da se lahko le tako Cerkljansko razvije kot enotna turistična destinacija. Kot je ocenil, v občini primanjkuje predvsem primernih zunanjih športnih igrišč, "izkoristiti je treba travnike, hribe, izjemno naravo in biodiverziteto".

Vodenje enote Hotel Cerkno je po Jožetu Oplotniku, ki se je upokojil, maja prevzel Borut Pirih. Batagelj je poudaril, da se veseli, da je to funkcijo prevzel domačin, ki že deset let dela v družbi in pozna njeno delovanje. Tudi Pirih je poudaril, da mora smučišče v smeri vzpostavitve celoletne sezone.

Adrenalinski park Cerkno. Foto: Postojnska jama
Adrenalinski park Cerkno. Foto: Postojnska jama

Začetek zelene preobrazbe vključuje nov Adrenalinski park Cerkno in nakup 50 električnih koles, naložba pa je bila sofinancirana prek razpisa gospodarskega ministrstva za razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča. Adrenalinski park, ki ga bodo odprli v soboto, bo namenjen uporabnikom od šestega leta starosti, ki bodo lahko svoje sposobnosti preizkušali na treh ravneh. Park bo sprva odprt ob koncih tedna, pozneje pa bodo urnik prilagodili povpraševanju.

Kot so še sporočili iz družbe Postojnska jama, se bodo v naslednjih mesecih posvetili projektu izboljšanja varnosti žičniških naprav na smučišču. Začenjajo tudi infrastrukturno prenovo dela Hotela Cerkno in energetsko sanacijo, sledila bo še energetska prenova term. Pričakujejo, da bo hotel prenovljen ob začetku zimske sezone 2024.