Registracija v sistemu Bicy velja za tekoče koledarsko leto. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Registracija v sistemu Bicy velja za tekoče koledarsko leto. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Velenjska občina ima urejenih 25 kilometrov kolesarskih povezav v mestu in dve novi Bicy postaji, na Velenjski plaži in v poslovni coni Stara vas. Brezplačno pa si lahko registrirani uporabniki izposodijo bicyje na 21 izposojevalnih postajah, in sicer na 16 v Velenju in petih v Šoštanju. Zdaj je na voljo še 70 novih električnih koles.

Velenjski župan Peter Dermol je pojasnil, da so "del sredstev, ki nam je ostajal iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb, namenili tudi trajnostni mobilnosti".

Novo kolesarsko sezono je Dermol odprl skupaj s kolegom iz Šoštanja, Darkom Menihom, ki pa je opozoril, da nekaj previdnosti pri uporabi električnih koles ne bo odveč: "Nova kolesa (so, op. a. ) in takoj ko poženeš, ti že dajo dodatno energijo in moraš biti kar pazljiv, da se kam ne zvrneš."

Slabih 132 tisoč evrov težka naložba zaokrožuje lokalne kolesarke, državna povezava do Zgornje Savinjske doline je v teku, do Koroške pa bodo dela stekla predvidoma še letos.
"Ko bomo enkrat prišli tudi do regionalnih kolesarskih povezav, verjemite, da bo kolesarjenje v mestni oblini Velenje postalo pomembna turistična panoga," je prepričan Dermol.

Pritrjuje mu tudi Alenka Kikec, direktorica zavoda za turizem Šaleške doline: "Vsi vemo, da je pomembno, da aktivno živimo, da se ukvarjamo s športom in da je mogoče tudi kakšen dodaten izziv za turiste."

Registracija v sistemu Bicy velja za tekoče koledarsko leto. Edini strošek je 10 evrov ob vpisu – torej enkrat na leto, s čimer delno pokrijejo vzdrževanje sistema.

Spodbujanje kolesarjenja v Velenju