Foto: Tjaša Škamperle
Foto: Tjaša Škamperle

"Ozaveščamo in približamo ponudbo turističnih kmetij, tradicijo podeželja slovenskemu potrošniku," je za TV Maribor povedala Renata Kosi, specialistka za razvoj turizma na kmetijah na KGZS-ju – Zavodu Celje, ki nudi strokovno podporo Združenju turističnih kmetij Slovenije.

V Sloveniji je okoli 1000 kmetij oz. nosilcev dejavnosti turizma na kmetiji, ki imajo registriranih 1355 oblik dejavnosti, kot so nastanitve, vinotoči, osmice in izletniške kmetije.

Turistične kmetije imajo kombinirane oblike dejavnosti, po navadi dve, sicer pa je največ kmetij z nastanitvijo, teh je okoli 700, sledijo izletniške kmetije, teh je okoli 500, 112 je vinotočev in 41 osmic, kažejo podatki Združenja turističnih kmetij Slovenije.

Trend nakazuje okoli sedemodstotno letno rast števila turističnih kmetij, je še povedala Kosi. Število prenočitev na turističnih kmetijah je bilo leta 2023 podobno kot v doslej najboljši sezoni leta 2019, to je okoli 250.000. "Obisk se povečuje, res pa je, da smo v času epidemije covida dobili precej novih, slovenskih gostov, ki prej niso toliko obiskovali kmetij," je povedala Kosi.

Slovenski gostje so po njenih besedah najpomembnejši gostje na slovenskih turističnih kmetijah, predvsem na izletniških kmetijah, ki ponujajo značilne lokalne jedi in so obiskane predvsem v času od jeseni do pomladi, medtem ko imajo kmetije z nastanitvami v povprečju največjo zasedenost čez poletje.

Turistične kmetije sicer spadajo med manjše ponudnike doživetij, kar pa se ujema s trendi v turizmu, ko si mnogi želijo odmaknjenosti od množično obiskanih destinacij. Priložnost, da spoznajo in doživijo življenje na podeželju, sodelujejo pri vsakodnevnih opravilih na kmetijah, spoznavajo živali in rastline ter uživajo v lokalni hrani in tradicijah, bodo imeli tudi obiskovalci kmetij v času Tedna turističnih kmetij.

"S skrbno načrtovanim programom delavnic, degustacij in ogledov bodo kmetije obiskovalcem predstavile našo kulturo, tradicijo in način življenja. Gostje bodo lahko okusili značilne regionalne jedi, sodelovali pri pripravi, spoznali običaje ter odkrili lepote slovenskega podeželja," je ob napovedi dogajanja povedal predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Jože Soklič.

Želijo takšen način oddiha na kmetiji, ker gre za stik z naravo, iščejo mir, pristnost, torej doma pridelano hrano.

Renata Kosi, specialistka za razvoj turizma na kmetijah na KGZS - Zavodu Celje

Združenje turističnih kmetij Slovenije, ki povezuje več kot 400 kmetij, letos zaznamuje 27-letnico delovanja. Kot so še poudarili pri združenju, postaja turizem na kmetiji v zadnjih letih vedno bolj priljubljen doma in po svetu. "Veliko ljudi si želi pobegniti iz mestnega vrveža in doživeti podeželsko življenje ter naravo na kmetiji. Vendar pa je pomembno, da se turizem na kmetiji izvaja na trajnosten in odgovoren način, ki spoštuje okolje, lokalno skupnost in kmetijsko dejavnost, kar nam kaže tudi delovanje in usmerjenost Združenja turističnih kmetij Slovenije," so navedli.

Teden turističnih kmetij
Koroške turistične kmetije: "kjer se odpre nebo in svet"